Mattias Lundekvam, förbundsordförande för HRF Foto: Pressbild

”Alla håller med, men ingen tar ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen måste införa åtgärder för att hjälpa flyktingar upptäcka hörselskador, menar Hörselskadades Riksförbund.

Fyra av tio nyanlända som bor i Sunne och Torsby har nedsatt hörsel, som SVT Nyheter Värmland tidigare berättat. Nu kräver Hörselskadades Riksförbund, HRF, att Arbetsförmedlingen inför hörselscreening för alla nyanlända.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man gör en allmän hörselscreening på den här målgruppen, för vi vet att det är många som har en hörselnedsättning. Jag tror att det i första hand bör vara arbetsförmedlingen som har ansvar för etableringen, som borde göra det, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för HRF.

Viktigt för att förebygga isolering

Riksförbundet har även tidigare framfört att tidig upptäckt är viktigt för att kunna förebygga isolering och integrationsproblem.

– Vi har vetat om detta i många år och påtalat det för ansvariga myndigheter, för vi vet om att väldigt många som kommer från de här länderna, där det förekommer krig och sjukvården är dålig, har en hörselnedsättning, säger Mattias Lundekvam.

Kan få stora konsekvenser

Nedsatt hörsel kan få stora konsekvenser för de nyanlända om inte problemen upptäcks, menar Hörselskadades riksförbund.

– De här personerna kommer få betydligt svårare att lära sig svenska. Det blir i princip omöjligt att ta till sig och lära sig svenska när man inte hör i klassrummet, säger Mattias Lundekvam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.