Daniel Schützer, kommunalråd i Årjäng Foto: SVT

Årjängs kommun: ”Jaga hackspett med paintballgevär”

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdverkets föreslagna åtgärder för att bevara den vitryggiga hackspetten är helt orimliga, anser Årjäng kommun, som istället föreslår jakt med paintballgevär så att hackspetten inte längre är vitryggig.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram ett förslag till ett åtgärdsprogram för att den vitryggiga hackspetten bättre ska kunna bevaras i Sverige. Idag uppskattar Naturvårdsverket att det finns tre-fyra häckande par kvar i Sverige, bland annat i västra Värmland.

”Skapar tillväxtproblem”

För att fågeln ska kunna bevaras och öka till antalet föreslås frivillig avsättning av areal, områdesskydd, skötsel, stödutfodring och utsättning av ungfåglar. Men de föreslagna åtgärderna sågas av kommunstyrelsen.

– Åtgärderna tar för stora resurser, det blir ett intrång i äganderätten för den enskilde skogsägaren. Åtgärderna skulle kunna stoppa byggnation och skapa tillväxtproblem. Vem skulle avsätta skog frivilligt? säger Daniel Schützer (S), kommalråd i Årjängs kommun och kommunstyrelsens ordförande.

Inte frivilligt

Hur många häckande par av den vitryggiga hackspetten som finns i Årjängs kommun vet han inte. Årjäng har idag flera stora skogsrika naturreservat. Andelen privatägd skog i kommunen är 83 % och enligt kommunstyrelsen har det genom åren avsatts stora arealer från de privata skogsägarna, till förmån för naturreservat. Det har inte alltid skett frivilligt, anser kommunstyrelsen.

”Paintballjakt med gevär”

Att Naturvårdsverket nu förslår att skogsägarna ska avsätta mer skogsmark för att skydda den vitryggiga hackspetten, anser kommunalrådet Daniel Schutzer vara helt orimligt.

I sitt remissvar till Naturvårdsverket skriver kommunstyrelsen: ”För att påtala vilken orimlig påverkan bevarandeprogrammet får för Årjängs kommun och skogsägarna, föreslår Årjängs kommun att samtliga åtgärder i programmet ersätts med paintball jakt så hackspetten inte längre är vitryggig.”

– Det får för stora konsekvenser och vi vill uppmärksamma den här frågan. Ett traditionellt svar skulle inte få någon uppmärksamhet. Deras förslag är orimligt och därför kontrar vi med ett orimligt svar, säger Daniel Schützer.

”Trivs i Norge”

Att det handlar om att bevara en art som är hotad i Sverige tycker Schützer inte väger tungt i sammanhanget.

– Om det vore en art som vore utrotningshotad och riskerade att försvinna från jordklotet kan jag köpa att man vill värna om den. Men nu kan vi åka över till Norge, där det finns gott om vitryggiga hackspettar.

Så hackspetten får hålla till i Norge istället?

– Ja, det verkar ju uppenbarligen trivas där.

Läs Naturvårdverkets kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.