Maano Aunapuu, enhetschef på Naturvårdsverket Foto: SVT/Naturvårdsverket

Olämpligt med paintball-jakt enligt Naturvårdsverket

Publicerad

Maano Aunapuu, enhetschef på Naturvårdsverket, tycket att Årjängs uttalande är väldigt olämpligt.

– Det kanske är med glimten i öget som Daniel Schützer säger så, men det är fortfarande ett olämpligt uttalande, säger Maano Aunapuu, enhetschef vid områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket.

Årjängs kommun gick tidigare i veckan ut och ställde sig mot de föreslagna skyddsåtgärder som Naturvårdsverket tagit fram för att bevara den vitryggiga hackspetten.

I sitt remissvar till Naturvårdsverket skriver kommunstyrelsen: ”För att påtala vilken orimlig påverkan bevarandeprogrammet får för Årjängs kommun och skogsägarna, föreslår Årjängs kommun att samtliga åtgärder i programmet ersätts med paintball jakt så hackspetten inte längre är vitryggig.”

Läs mer: Kommunstyrelsen vill inte värna om hotad fågel

– Det får för stora konsekvenser och vi vill uppmärksamma den här frågan. Ett traditionellt svar skulle inte få någon uppmärksamhet. Deras förslag är orimligt och därför kontrar vi med ett orimligt svar, säger Daniel Schützer.

Men någon särskild hänsyn till ”roliga” remissvar tar inte Naturvårdsverket. Och de vill belysa att arbetet i mångt är frivilligt.

– Vi ser att det behövs att de värdefulla miljöerna återskapas och bevaras. Men det står inte att markägare måste avsätta mark, man väljer att samverka för att man vill, säger Maano Aunapuu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.