Röd färg vid entrén till kongressbyggnaden Foto: Ola Finell/Sveriges Radio Värmland

Attack mot MP-kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds Miljöpartiets kongress i Karlstad. Då gick någon till attack mot partiets möteslokaler. På morgonen hittades blodliknande färg och bilder på raserade byggnader utanför byggnaden.

– Vi kan inte säga om hotet är riktat mot just Miljöpartiet men vi misstänker det eftersom detta skett inför konferensen, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Idag inleds Miljöpartiets kongress på Karlstad Congress Culture Centre.

Under natten har någon hällt ut röd färg eller något som ser ut som blod utanför entrén till CCC. Där låg också papper med bilder på explosioner och raserade byggnader.

MP-kongressen 2016

– Det är något som ser ut som färg där vid ingången till CCC och även bilder på byggnader som rasat och explosioner. Vissa länder är benämnda i textform också men jag kan inte säga mer om det. Bilderna är skickade för tekniskt undersökning och platsen är nu sanerad, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Polis på plats

Polisen kommer att finnas på plats under dagen med vakthavande polisbefäl vill inte säga något om hur bevakningen ser ut eller om den har förstärkt på grund av händelsen. 

Polisen klassar det inträffade som olaga hot mot grupp.

– Hotet riktar sig mot en grupp. Det är för att detta skett på ett ställe där konferensen kommer att hållas och att flera personer kommer att vara på plats. Vi kan inte säga om hotet är riktat mot just Miljöpartiet men vi misstänker det eftersom detta skett inför konferensen, säger Morgan Connedal.

I nuläget finns ingen gripen misstänkt för brottet.

– Vi följer läget och bedömer inte i nuläget att det här påverkar våra kongressplaner, säger kommunikationschef Agnetha Boström som är säkerhetsansvarig för Miljöpartiets kongress.

”Inte orolig”

Peter Lustig från Årjäng är en av deltagarna som ska vara med på kongressen i dag.

Kände du till att någon hällt ut rödfärg och lagt bilder på explosioner utanför kongresslokalen?

– Det hade jag ingen aning om, säger han.

Är du orolig för säkerheten?

– Nej, inte alls, säger Peter Lustig.

– Jag är inte ombud utan här för att lyssna och lära inför framtiden.

Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad, säger att han inte känner sig otrygg på grund av det inträffade.

– Nej, det gör jag inte. Men det är ett angrepp på demokratin och det tycker jag är väldigt tragiskt, säger han till P4 Värmland.

Språkrören i fokus

SVT Nyheter kommer under dagen att bevaka kongressen där en fråga som naturligtvis står i fokus är valet av de nya språkrören.

Här ger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein ge sin analys inför kongressen.

Läs mer: Krisen inom MP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-kongressen 2016

Mer i ämnet