• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Gustav Fridolin talade om klimatfrågan när han höll sitt första tal efter att ha blivit omvald som språkrör. Foto: TT

Fridolin: Trött på att prata om MP

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fokuserade på klimatfrågan när han talade vid partiets kongress i Karlstad. Den interna krisen nämnde han bara i förbifarten. – Vi har liksom viktigare saker att prata om, sade han.

– Jag är ganska trött på att se miljöpartister stå i tv och behöva prata om Miljöpartiet, sade Gustav Fridolin när han talade för kongressen på lördagen.

Det nyvalda språkröret tog avstamp i Kanada när han inledde sitt tal och kopplade den pågående skogsbranden till klimatförändringarna.

MP-krisen

– Hur kommer det sig att miljöfrågan alltid är viktig, men alltid för någon annan, någon annanstans?

– Miljöfrågan ska vara en av medborgarnas viktigaste frågor när vi går till val 2018, Det är inte vårt mål, det är vår uppgift, sade Fridolin och fick applåder.

”Vi orkar”

Nästan 70 procent av partiets 221 vallöften är på väg att bli verklighet, framhöll han.

– Vi orkar. Man knäcker inte Miljöpartiet.

I går valdes Gustav Fridolin och Isabella Lövin till nytt språkrörspar. Fridolin, som varit språkrör sedan 2011, fick 200 av 263 möjliga röster. Ett svagare stöd än i tidigare års språkrörsval. Isabella Lövin fick 229 röster.

– Det är väl inte så konstigt. Jag har ansvar för att ledarskapet har brustit i den turbulenta krisen, sade Fridolin i går.

Läs mer: ”Lövin riskerar att vakna upp med en baksmälla”

Val av partisekreterare

I dag ska även partisekreterare väljas. Vid 16.30 vet vi vem som får den viktiga posten.

Under kvällen väntas också en het debatt om flyktingfrågan, där det finns stark intern kritik mot partiledningen för regeringsöverenskommelsen om flyktingpolitiken.

– Ett barn som växer upp i Sverige är ett svenskt barn, sade Fridolin i sitt tal.

Kongressen avslutas i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet