Foto: SVT

Polis utreder bebis död – brott misstänks

Uppdaterad
Publicerad

En några månader gammal flicka dog i Karlstad i helgen. Polisen misstänker att brott ligger bakom händelsen. En kvinna i 30-årsåldern är nu anhållen misstänkt för mord.

Flickan, som är född i början av året, ska någon gång under helgen enligt Aftonbladet ha körts till Centralsjukhuset i Karlstad från en asylboende i Värmland. Flera personer ska enligt TT ha transporterat barnet till sjukhuset. Händelsen ska ha inträffat i Sunne kommun. Polisen utreder nu vad som har hänt och uppger att läkare hört av sig till dem och sagt att det finns oklarheter kring dödsfallet.

– Vi har fått det via sjukvården, det är ett spädbarn som kommit in till sjukhuset och läkarkåren har misstänkt står inte rätt till, säger Jonny Thomann, kriminalkommisarie vid Värmlandspolisens avdelning för grova brott.

Läs också: Migrationsverket fick veta morgonen efter

Backar bandet

Anmälan kom till polisen vid lunchtid på söndagen.

– Nu backar bandet och ser vad som förorsakat skadorna och vad som gjort att barnet avlidit.

Vilken typ av skador hade barnet?

– Det går vi inte in på.

Polisen vill heller inte berätta vilka som kan vara misstänkta. Ingen är i nuläget frihetsberövad.

En förundersökning har inletts vid åklagarkammaren i Karlstad. Polisens förundersökning ska handla om mord alternativt vållande till annans död.

Tros inte uppstått naturligt

Förundersökningen leds av Barbro Brännlund vid åklagarkammaren i Karlstad.

– Det har inkommit ett spädbarn med sådana skador som man tror inte kan ha uppstått naturligt, säger hon till Aftonbladet.

– Det finns misstänkta personer uppsatta, men vi har inte kommit längre än så. Förhör ska hållas under dagen, säger Barbro Brännlund till TT.

Under måndagseftermiddagen rapporterade TT att en kvinna i 30-årsåldern nu sitter anhållen misstänkt för mord. TT gick först ut med uppgifter om att det var en man som var anhållen, men rättade sedan dessa.

När SVT Nyheter Värmland pratade med Barbro Brännlund var hon förtegen om utredning.

– Det enda jag kan säga är att det är en person som är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Det återstår personer att höras om händelsen.

Förhör under kvällen

Advokat Kerstin Samuelsson som utsetts till kvinnans ombud har ännu inte träffat den misstänkta.

– Jag har inte pratat med henne men ett förhör ska hållas under kvällen, säger Kerstin Samuelsson till TT.

TT: Kan du säga något om kvinnans relation till bebisen och hur hon ser på anklagelserna?

– Nej, jag kan inte uttala mig mer överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.