Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket: En väldigt tragisk historia

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuset bedömde att den knappt halvåret gamla flickans död inte uppstått på ett naturligt sätt och larmade polisen på söndagen. Migrationsverket fick däremot information om det inträffade under måndagsmorgonen, av socialtjänsten i Sunne.

– Vi fick inget samtal när polisanmälan gjordes, utan vi fick veta av socialtjänsten i morse, säger Annika Eriksson, sektionschef för Migrationsverket i Uppsala län och Värmlands län.

Hon har varit i kontakt med polisen, och upplever att de har ett bra samarbete kring det som händer nu, men att polisen hade för mycket att stå i för att hinna kontakta Migrationsverket under söndagen.

Läs också: Man anhållen misstänkt för mord på bebisen

Svårt att förutse

Asylboendet, där bebisen bodde, är enligt Annika Eriksson ett bra boende. Hon berättar att de är duktiga på att flagga om det är något specifikt Migrationsverket behöver känna till, men i detta fall fanns inga signaler innan, om att något var fel.

– Det är svårt att förutse att något sådant här ska kunna hända över huvud taget, säger Annika Eriksson.

På asylboendet finns plats för knappt hundra personer, som bor i självhushåll. Företaget som driver asylboendet har personal på plats dagtid. Efter att helgens händelse har Migrationsverket bett sin egen personal att åka till boendet för att stötta personal på plats och de människor som bor där.

– Vi är där för att lugna ge information och beklaga. Det här är en väldigt tragisk historia. Det är hemskt det som hänt, och väldigt sorgligt.

Kvinna får hjälp

Tillsammans med leverantörens personal har Migrationsverket informerat och haft samtal med dem som bor där. Och barnets närstående får också stöd.

– Sjukvård, socialtjänst och polis jobbar med kvinnan i fråga och den sfär hon har runt sig, för att lösa detta på bästa sätt, säger Annika Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.