Tre länsstyrelser har beslutat om jakt på totalt 24 vargar med start den andra januari, tolv av vargarna finns i revir som berör Värmland. Jaktbesluten har överklagats av flera naturvårdsorganisationer, men både Förvaltningsrätten och Kammarrätten har gått på länsstyrelsernas linje och gett klartecken för jakt.
Läs mer: Klartecken för vargjakt
På fredagförmiddagen väntas besked från högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen, om jakten kan starta på måndag, eller om den skjuts upp i väntan på slutlig rättslig prövning.
I skogarna nordost om Molkom förbereder sig Jan-Olof Ragnarsson för måndagens jakt. Han är jaktledare för delar av Brattforsreviret där sex vargar får skjutas. Om jakten inte stoppas .
– Det vore väldigt tråkigt om det inte blev någon jakt. Vi skulle egentligen behöva skjuta mycket mer varg för att få en rimlig stam i Värmland.
Hur många då?
– Ett 40-tal i alla fall.
”Skulle det bli betydligt mindre dramatik”
Samtidigt med beskedet om vinterns jakt väntas även ett avgörande om förra vinterns jaktbeslut var lagligt eller inte. Jakten ställdes då in efter en dom i Förvaltningsrätten. Domen överklagades och har nu tagits ända upp till avgörande i högsta instans. Det är första gången vargjaktens laglighet prövas i Högsta förvaltningsdomstolen, och beslutet väntas bli vägledande för framtida jaktbeslut.
Jan-Olof Ragnarsson är kritisk till de senaste årens domstolsbeslut om licensjakten.
– Jag tycker att det är tråkigt att man använder juridiken på ett sånt sätt att den omöjliggör en förvaltning av vargstammen. Fick vi förvalta stammen skulle det bli betydligt mindre dramatik och bråk kring vargen.
Vargjakten i Värmland
2010: Första licensjakten på varg i modern tid
9 vargar fälldes
2011: 6 vargar fällda
2012: Ingen jakt
2013: Jakten avbröts
Ingen varg fälld i Värmland
2014: Ingen jakt
2015: 24 vargar fällda
2016: Ingen jakt
Fakta från Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturvårdsverket och länsstyrelsen Värmland sammanställd av SVT.