Det innebär att 24 vargar får fällas i de fyra län som berörs av beslutet. I Värmland och Örebro får sammanlagt tolv vargar skjutas. De övriga får skjutas i Dalarna och Gävleborg.
Kammarrätten i Sundsvall, som har prövat överklagandena, har bedömt att de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv är uppfyllda och har avslagit samtliga överklaganden.
– Det är utmärkt. Det är ett bevis på att det nya systemet med en enda prövningsinstans fungerar. Fast jag hade velat se en jakt på fler vargar än de som nu tillåts, säger Ingemar Tönnberg som är ordförande i jägareförbundet i Värmland.
Avslag i två instanser
Naturskyddsföreningens talesman i Värmland är besviken. Deras överklagan av länsstyrelsernas beslut har nu avslagits både av förvaltningsrätten i Luleå och kammarrätten i Sundsvall.
– Man blir bedrövad över att de inte lyssnat till vad vi säger. Det är en stor eftergift åt jägarintressena, säger Naturskyddsföreningens Jan Bergstam.
Vargjakten startar den 2 januari. Men bristen på snö kan försvåra för jägarna att genomföra jakten.
Läs mer: Snöbrist hot mot vargjakten
Fler får talerätt
Organisationerna Nordulv och Wolf Association Sweden hade också överklagat jaktbesluten. Dagens dom innebär att kammarrätten bedömt att de båda föreningarna, i likhet med Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen, visat att de uppfyller kriterierna för talerätt. De hade alltså en laglig rätt att begära prövning av länsstyrelsernas beslut om vargjakt.
Kommer överklagas
Frågan om vargjakt har kantats av juridiska turer de senaste åren. De turerna fortsätter eftersom dagens dom i kammarrätten kommer att överklagas av Rovdjursföreningen till Högsta förvaltningsdomstolen – en domstol som fortfarande inte avgjort frågan om förra vinterns vargjaktsbeslut.
– Frågan är inte seriöst hanterad av de domstolar som hittills prövat ärendet, säger rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Nilsson.
Förra vintern blev inte vargjakten av eftersom besluten inte hann få en slutlig juridisk prövning i Högsta förvaltningsdomstolen innan jakttiden löpte ut.