Foto: SVT

Brödernas advokat begär att förundersökningen återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Nu meddelar advokaten till de båda bröderna som enligt polisen erkänt att de dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998 att han begär att förundersökningen om mordet återupptas. Under torsdagen lämnades den formella begäran in till Riksåklagaren.

– Vi vill att förundersökningen återupptas och att bröderna avskrivs från utredningen, meddelar Thomas Olsson.

Enligt honom är skälet att den senaste tidens granskningar visat på nya uppgifter.

Fallet Kevin

– De uppgifter som kommit fram om att det påstådda erkännandet inte existerar bekräftas av de uppgifter som man kan ta del av när man läser igenom förundersökningen. Det bör ju motivera ett beslut om att ta upp förundersökningen eftersom den lades ner med hänvisning till det påstådda erkännandet, säger brödernas advokat Thomas Olsson till SVT Nyheter Värmland.

LÄS MER: Bröderna tvivlar på att de dödade Kevin – minns inte händelsen

Vad hoppas ni att det ska leda till?

– I första hand att det ska leda till beslutet att bröderna avförs som misstänkta från utredningen.

Thomas Olsson har haft tät kontakt med de båda bröderna efter att SVT:s Dokument inifrån sändes under gårdagen. Han vill inte inte uttala sig om deras reaktioner.

LÄS MER: Poliser fortfarande osäkra kring vad som hände när Kevin mördades

– Vi har diskuterat och bestämt oss för att de inom sinom tid kommer att göra ett uttalande om vad som kommit fram efter den senaste tidens granskning. Tills dess vill inte jag kommentera själva ärendet och framför allt inte deras privata förhållanden. Det får de uttala sig om själva när de tycker att tiden är mogen för det.

Vad tror du om sannolikheten att förundersökningen tas upp igen?

– Jag skulle bli mäkta förvånad om det inte blir så.

LÄS MER: Föräldrarna ifrågasätter sönernas skuld

På Åklagarmyndigheten har man dock inte sett till någon formell begäran om att förundersökningen ska återupptas. Men generellt gäller att en förundersökning inte återupptas utan vidare.

– I normalfallet ska det ha tillkommit nya omständigheter för att en förundersökning ska återupptas, säger Karin Rosander som är informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Hon vill dock inte uttala sig om huruvida Riksåklagaren kommer att ta upp fallet eller ej.

– Det har jag ingen uppfattning om. Det har inte kommit in någon skrivelse än och om det gör det så måste vi se till hur den är utformad innan eventuella åtgärder kan vidtas.

Materialet borta

Åklagarmyndigheten i Värmland har dock gallrat bort alla dokument som rör mordutredningen, vilket försvårar en granskning. Men Karin Rosander menar att det finns fler vägar att gå.

– Som jag har förstått det finns det en akt kvar hos polisen. Vi kommer att beställa den oavsett så får vi se vad det ger. Rent generellt är ändå bevismaterial färskvara. Ju längre tid det har gått desto svårare är det att bedöma materialet, säger hon.

Niclas Wargren, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Karlstad, säger dock att förundersökningen om fyraåringen Kevins död kan komma att återupptas.

– Jag kan inte utesluta det, om det skulle föreligga nya omständigheter. Det är naturligtvis en av de saker som jag väger in när jag nu tittar på om det föreligger nya omständigheter, säger Niclas Wargren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet