Konsumflagga Foto: SVT

Coop Konsum i Töcksfors läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Konsumbutiken i centrala Töcksfors kommer att avvecklas. Det meddelar Coop i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen.

Anledningen till att butiken lägger ned är, enligt företagsledningen, hårdare konkurrens från Töcksfors köpcentra vilket lett till en minskad försäljning och ökade förluster.

Butiken öppnade för bara fem år sedan och tanken var då att många kunder skulle komma i form av folk som bosatte sig i de nya bostäderna som planerades i Töcksfors. Dessa bostäder blev det dock inget av.

Konsum Värmland

– Vi valde en ganska annorlunda satsning år 2012 när vi öppnade på en butik i centrala Töcksfors. Men det byggde ju på att nya bostäder skulle komma vilket det aldrig gjorde. Dessutom har ännu fler butiker öppnat i köpcentrat som drar folk så till slut blev situationen ohållbar, säger Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson.

Stänger om mindre än två veckor

Butiken kommer att stänga igen redan den 2 november.

– Det är inte så kul för de anställda att arbeta i en nedläggningsbeslutad butik under en längre period – så av erfarenhet vet vi att det är lika bra att stänga så fort som möjligt, säger Klas Olsson.

Fyra personer arbetar i dag på Coop Konsum i Töcksfors.

– De anställda fick information igår. Nu påbörjas fackliga förhandlingar för att se vad som händer med deras jobb.

Inte första butiken som klappar igen

I vintras stängde Coops butiker i Nykroppa och Björneborg. Ett par år tidigare var elva butiker nedläggningshotade vilket slutade med att tre butiker lades ned.   

LÄS MER: Besvikelse efter Coops nedläggning i Nykroppa i vintras

Coop Värmland har under flera år dragits med minusresultat. Enligt Klas Olsson 1,4 miljoner kronor förra året och en prognos som pekar mot ett minus på 1,8 miljoner kronor för i år. 

– De åtgärder vi tidigare gjort har inneburit en besparing 80 miljoner kronor. Det tar lite tid innan besparingar syns i ekonomin men vi har goda förhoppningar om att ha en budget i balans för år 2018.

LÄS MER: Coops charkfabrik i Karlstad stänger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsum Värmland

Mer i ämnet