Hör Margarethas farväl till Konsums chark. Foto: SVT

Nu stänger charkfabriken i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

En epok går i graven när Coop Värmland stänger charkfabriken på Orrholmen i Karlstad den sista september. Den har funnits i nära 60 år och många får lämna en arbetsplats de haft i flera decennier.
– Det är jätteledsamt, säger Margaretha Johansson som jobbat på fabriken i 41 år.

Hon klev in på charkfabriken första gången på sommaren 1976. Det började med ett vikariat men sedan blev hon kvar och hon har sett förändringarna i tillverkningen under årens lopp och kan berätta om hur det var innan maskinerna gjorde sitt intåg i fabriken, när de anställda fortfarande gjorde det mesta för hand.

LÄS MER: De har inte lyft ett finger för att hjälpa oss

– Det var ju väldigt mycket mer folk här då. Nu är det ju öde jämfört med hur det var förut, berättar Margaretha.

Byggdes 1958

Fabriksanläggningen, med både chark och bageri, sysselsatte som mest uppåt 300 personer på 1980-talet, enligt Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson. Charkfabriken byggdes 1958 av Kooperativa Förbundet som då drev ett 40-tal charkfabriker i landet under namnet Goman. 1962 byggde KF bageriet under varumärket Juvel och 1995 köpte Konsum Värmland hela fabriksanläggningen plus lagret, Färskvarucentralen och marken.

Men i januari i år beslutade Konsum Värmland (som nyligen bytt namn till Coop Värmland, reds anm) av besparingsskäl att stänga Värmlandschark och bageriet till stor del – och cirka 140 personer varslades om uppsägning på fabriken.

LÄS MER: Besviken personal när Konsum varslar 200

För Marghareta och hennes kollegor innebär det att de nu jobbar varannan dag, många maskiner står stilla och den 29 september upphör verksamheten.

– Efter att vi tog beslutet har det varit en successiv avveckling då vi dragit ned på produktionen och nu kommer Hemgården i Norra Råda ta över en del produkter som legotillverkare, säger Klas Olsson.

– Det är ju jättetråkigt att det blivit så här. Det var väl ingen som kunde tro att det kunde bli så här. Det är synd och jätteledsamt, säger Marghareta.

Trivts bra

Många lämnar en arbetsplats de haft i decennier

Nu gapar de gamla skänkvagnarna och kokgrytorna tomma. En del ur personalen har gått vidare till andra jobb, för andra väntar en mer oviss framtid. Margaretha berättar att hon trivts jättebra på fabriken och att det är stämningen och samvaron med arbetskompisarna som gjort att hon stannat kvar. Men nu när jobbet försvinner vet hon inte vad hon ska göra istället.

– Jag har ingen aning. Jag har gått här i 41 år och har inte så långt kvar till pension så jag vet absolut inte, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konsum Värmland

Mer i ämnet