Per-Åke Wikström, ordf Livsklubben Värmlandschark

”De har inte lyft ett finger för att hjälpa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Coop Värmlands charkfabrik håller på att avvecklas, den 29 september stänger verksamheten helt, men nu kommer kritik från fackliga företrädare som menar att stödet till de anställda varit för lågt.

– De har inte lyft ett finger för att hjälpa oss, det är under all kritik, säger Per-Åke Wikström, ordförande i Livsklubben Värmlandschark.

I januari kom beskedet från företagsledningen att charkfabriken och stora delar av begeriet på Orrholmen i Karlstad skulle läggas ned. Sedan dess har avvecklingsprocessen pågått. En tid som varit mycket jobbig emotionellt sett berättar Per-Åke Wikström.

LÄS MER: Nu stänger charkfabriken i Karlstad

– Vi har inte haft det stödet av företaget som vi hade räknat med. Vi hade ett möte i början av januari när en chef sade att 'det här är jobbigt och vi måste hjälpas åt genom det här' men den chefen har jag inte sett här sedan dess i stort sett, så stödet från företaget är jag väldigt besviken på, säger han.

Enligt Wikström hölls gemensamma möten i en styrgupp till en början och efter att många medlemmar vände sig till honom och berättade att de mådde dåligt lyfte han den frågan till företaget, gång på gång, men den önskade responsen uteblev. Det personalen hade behövt, menar han, var mer stöttning i form av aktiviteter som hade kunnat hjälpa för att tänka framåt och skapa motivation.

– Vi har ju fått gå här i nästan nio månader och har vetat att vi inte har jobbet kvar och då bli motivationen väldigt låg, säger Per-Åke Wikström.

Anlitat omställningsföretag

Ledningen för Coop Värmland menar dock att de lagt ned stora resurser för att hjälpa till, bland annat genom att anlita ett omställningsföretag.

– Vi har haft en hög ambition att på olika sätt hjälpa dem ut i förvärvsliv, säger Klas Olsson. Samtidigt förstår jag naturligtvis – det är en epok som går i graven efter många många år – att man är uppgiven och förtvivlad över det beslut vi blev tvingade att ta. Ambitionen från föreninges sida har däremot varit att ta hand om dem på bästa sätt och det har vi också lagt ned mycket pengar på, fortsätter han.

Hade ni kunnat hjälpa och stötta mer på något vis?

-  Personligen så tror jag att när man blir drabbad av ett sådant här besked då är man ilsken och frustrerad, men självklart skulle vi ju kanske kunnat ha gjort ännu mer och det är ju något som vi får ta till oss och föra en dialog med fackliga parter om, och det gör vi hela tiden, säger Klas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.