Gifte sig för att underlätta det juridiska

Uppdaterad
Publicerad

Johanna och Mateus Solhäll från Karlstad gifte sig i december. Nu tvingas de antingen gifta sig igen eller ansöka hos regeringen om att få sitt äktenskap giltigförklarat efter att vigselförrättaren saknade tillstånd att genomföra vigslar. Och sedan 2009 har regeringen tvingats fatta beslut i ett 60-tal ärenden gällande ogiltiga vigslar.

Den tredje december i fjol sa Johanna från Karlstad ja till sin Mateus och blev fru Skolhäll. Vigselförrättare var den moderate riksdagsmannen Christian Holm Barenfelt. Men hans förordnande som vigselförrättare hade gått ut och han hade ingen laglig rätt att viga paret.

– Först trodde jag det var ett skämt och sedan tänkte jag att det spelar väl inte så stor roll. Men efter hand som tiden gick så förstod jag ju vilka juridiska konsekvenser det kunde ha fått om i fall någon av oss hade blivit svårt sjuk eller om det hade hänt någonting, säger Johanna Skolhäll.

Ogiltiga vigslar

– Rent krasst så är vigseln inte giltig. Har de exempelvis fått barn så anses ju inte maken per automatik vara barnets far eftersom faderskapspresumption gäller bara för föräldrar som är gifta med varandra. Och om det värsta tänkbara skulle hända, att någon dör, då måste man verkligen se till att få vigseln godkänd eftersom det då gäller andra arvsregler. Sambor ärver ju inte varandra, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Ville vara gifta när barnet kom

Johanna och Mateus Skolhäll väntade barn när de gifte sig och för var dem det viktigt att vara gifta när barnet väl kom.

– Vi tänkte att det skulle underlätta juridiskt. Livet är skört man vet ju aldrig vad som kan hända. Givetvis gifte vi oss av kärlek men vi tänkte också på det juridiska. Och nu gäller ju inte det, säger Johanna Skolhäll.

Läs också: Kim och Malins vigsel ogiltig

Christian Holm Barenfelt hann med att genomföra fyra ogiltiga vigslar innan det uppdagades att hans vigselförrättarförordnande gått ut.

– Det är väldigt besvärande för dem som nu står som ogifta. De måste antingen gå till regeringen för att få vigseln godkänd eller begära hindersprövning och gifta sig på nytt, säger Skatteverkets Ingegerd Widell.

– Det är extremt olyckligt. Ansvaret är självklart mitt att hålla reda på när förordnandet går ut. Det jag kan säga är att efter att det här kom fram så har jag blivit kontaktad av andra vigselförrättare som är i samma situation. Det är ju än olyckligare för det gör ju att det är än fler berörda, säger Christian Holm Barenfelt (M).

Vigselförättarnas förordnanden tidsbegränsade

Från och med 2009 är inte längre vigselförrättarnas förordnanden giltiga tills vidare utan tidsbegränsade. Sedan dess har regeringen fattat beslut i ett 60-tal ärenden där vigslarna visat sig vara ogiltiga. 

– Det ska ju förnyas vart tredje år och då får man väl lägga in det i sin kalender någonstans så att man får en påminnelseautomatiskt. Annars får de väl göra om systemet så att man får en påminnelse från Länsstyrelsen per mejl eller så, säger Johanna Skolhäll om vigselförrättarnas förordnanden.

Christian Holm Barnefelt uppger att han inte har för avsikt att förnya sitt förordnande som vigselförrättare.

– Det hade jag bestämt redan innan förordnandet gick ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ogiltiga vigslar

Mer i ämnet