Foto: TT

”Han kunde åtminstone be om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

De trodde att de var gifta men var det inte. Vigseln som förrättades av den moderate riksdagsledamoten Christian Holm Barenfelt var inte giltig.

– Det här giftermålet går väl till historien, säger Johanna Skolhäll.

 Den tredje december i fjol hade Johanna Persson och hennes blivande make Mateus Skolhäll begett sig till Värmlands museum. Vigseln skulle äga rum klockan två. Den kom att dröja.

Ogiltiga vigslar

– Det började ju olyckligt. Christian Holm Barenfelt var inte där så vi fick ringa och fråga efter honom. Efter 20 minuter kom han och vigde oss. Men inte trodde vi att det skulle sluta så här, säger Johanna Skolhäll.

Kommunen ringde

Johanna Skolhäll trodde ända fram tills i dag att hon och Mateus var ett äkta par. Men så ringde telefonen. Samtalet kom från Karlstads kommun. Beskedet de fick var att Christian Holm Barenfelts förordnande som vigselförrättare hade löpt ut och att äktenskapet de ingått inte var giltigt.

– Jag trodde det var ett skämt när kommunens kontaktcenter ringde och meddelade oss att vi inte var gifta på riktigt, säger Johanna Skolhäll.

Paret väntade barn när de gifte sig och för dem var det viktigt att vara gifta när barnet kom. Inte minst med tanke på de juridiska aspekterna.

– Det var väl ändå tur att vi fick reda på det såpass snabbt ändå. Tack och lov så har det inte heller hänt något tråkigt så vi har behövt fundera över det, säger Johanna Skolhäll.

Besvikna makar

Makarna Skolhäll är besvikna på Christian Holm Barenfelt. Inte minst med tanke på att han är riksdagsman och har en särskild ställning i samhället.

– Alla är vi ju människor och kan göra fel, men det här är ju en väldigt stor grej som man borde ha koll på, säger Johanna Skolhäll och fortsätter:

– Jag tänker ju att han åtminstone kunde har ringt och bett om ursäkt personligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ogiltiga vigslar

Mer i ämnet