Domarchefen Peter Andersson. Till höger i centrum under SM-finalen mellan Färjestad och Djurgården för över 15 år sedan. Foto: TT

Domarchef från Hammarö slutar

Uppdaterad
Publicerad

Domare i 12 år för att sedan gå vidare till att bli domarchef i 14 år på Svenska ishockeyförbundet och SHL. Nu lägger Peter Andersson domardräkten på hyllan.

Vad gör en domarchef? Enligt Peter Andersson handlar det om att om coacha, utveckla och utbildning domarkåren. Men emellanåt får man agera ”vanlig chef” med administration, och schemaläggning. Men inte minst att hantera media och supportrar.

Mycket har hänt – Fler har åsikter

– När jag började som domarchef så fanns inga heltidsanställda domare, idag finns tio stycken. Jobbet har också förändrats genom åren på så vis att man är mer granskad idag. Allt man gör finns ju i tv och på sociala medier.

SVT Sports expert kritiserade dig i våras och var inte nöjd med domarbedömningarna – är kritik något som bidragit till att du slutar?

Absolut inte. Jag är van i det här jobbet ha blivit kritiskt granskad. Det står folk fritt att tänka och tycka vad de vill. Mitt fokus har legat på att utveckla domarna och domarverksamheten.

Minnen för livet

När jag frågar om bästa minnet från de 27 åren som inom domarvärlden har Peter Andersson svårt att bara välja ett.

– Det finns flera bra minnen. Men det bästa var nog ändå när jag gled ut på isen som domare på OS i Nagano 1998. Det var mitt första OS och det var enormt.

– Ett annat fantastiskt minne var matchen Modo-Brynäs 1999, den femte och avgörande SM-finalen i Örnsköldsvik. Hela grejen där, stämningen, en fullpackad arena – hela känslan runt den matchen är något som sitter kvar på näthinnan.

Vad kommer du sakna mest?

– Umgänget. Det är precis som i ett hockeylag. Det är alltid glada miner, skämt i omklädningsrummet och annat roligt.

Ska jobba med säkerhet

Han berättar att han tycker att det är ett bra tillfälle nu när han är 55 år att byta jobb om man vill göra det. Och det nya jobbet är som säkerhetskoordinator vid Karlstads kommun.

– Jobben är lika på det sättet att du hela tiden möter människor och har umgänge med människor i olika situationer, även i utsatta och svåra situationer.

Nya jobbet kommer innebära både jobb med förebyggande arbete och försäkringar samt intern säkerhet. Något Andersson själv tycker kan vara passande då han jobbat tjugo år som polis och även inom säkerhetsbranchen. Han slutar gamla och börjar jobbet i vår, förmodligen någon gång i maj.

– Det blir inte mycket till semester emellan utan jag kör på, avslutar Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.