Foto: David Hårseth/Dagsmedia

Familj omkom efter lägenhetsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer, två barn och två vuxna, har omkommit efter en allvarlig lägenhetsbrand i centrala Karlstad.

De omkomna är två barn födda 2011 och 2012, och en man och en kvinna som är barnens föräldrar.

Barnen fördes med ambulanser till Centralsjukhuset i Karlstad och anlände strax efter klockan fem på söndagsmorgonen. Upplivningsförsök gjordes på akutmottagningen, men deras liv gick inte att rädda. Kvinnan anlände med akutbil klockan 5.40, men dödförklarades när hon anlänt till sjukhuset. Pappan konstaterades avliden redan på platsen vid bostaden.

Lägenhetsbranden på Romstad

Läs mer: Stöd erbjuds för de som behöver

I familjen ingår också en tonårsdotter, som inte befann sig i lägenheten vid branden.

De fyra personerna hittades medvetslösa av rökdykare som gick in i lägenheten på Solviksgatan på Romstad klockan strax före klockan fem på söndagsmorgonen.

– När vi tar oss in i lägenheten påträffar vi fyra personer som vi tar ut livlösa och återupplivningsförsök påbörjas, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

Läs mer: ”Det blir något särskilt när det gäller barn”

Återupplivningsförsök påbörjades men det räckte alltså inte till. Vid 10.15 kom beskedet att två vuxna och två barn i familjen avlidit.

Granne larmade

– Min sambo skulle gå till jobbet vid halv femtiden och såg att det var svart sot runt dörren. Vi sprang ut och såg hur det brann ut ur fönstret. Då förstod jag att det brann ordentligt där inne. Lågor kom ut, berättar en granne för Aftonbladet.

Hon sprang in och väckte de andra grannarna.

– Jag bankade på fönstret för att de skulle vakna inne i den brinnande lägenheten. Jag bankade hur länge som helst.

Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden efter att de kommit till platsen. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– Vi har inga konkreta misstankar om brott, men heller ingen konkret anledning till att det börjat brinna och då sätts rubriceringen mordbrand, säger Tommy Lindh, presstalesperson på polisen i Värmland.

Lägenheten är nu avspärrad och poliser bevakar den i väntan på att tekniker ska komma till platsen.

– De kommer påbörja en teknisk undersökning så fort lägenheten går att undersöka med tanke på värme och gas och sådant, säger Tommy Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsbranden på Romstad

Mer i ämnet