Företagarna vill bromsa regionbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Företagarna, med ett tusental medlemsföretag i länet, tycker att processen med att Värmland ska bilda en ny storregion med Västra Götaland går för fort.

– Politiken springer mer än den tänker, säger Jan Karlsson, ordförande för Företagarna i Värmland.

Han säger att han är oroad för att den Västsvenska storregionen som planeras, och som enligt förslaget ska vara verklighet 1 januari 2019, hetsas fram för fort av politikerna.

Värmland i storregion

– Det är viktigt att vi företagare får lämna vår åsikt och att man inte har för bråttom. Det kanske är så att vi ska vara kvar som egen region. Eller gå till Västra Götaland. Eller till Svealandsregionen det vet vi inte. Om det görs en konsekvensanalys kommer nog det fram på ett bra sätt, säger han.

Oenigt om storregion

Näringslivet i Värmland tar inte ställning till frågan om storregioner. Anledningen är att företagen inte kan komma överens. Precis som politikerna är de oeniga.

Västsvenska Handelskammaren i Göteborg är desto tydligare. De har inget intresse av att få med Värmland i Västra Götalandsregionen.

– Det känns onaturligt. Vänern är det enda som knyter oss samman med Värmland, sa Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren i en intervju med SVT Nyheter redan i juni i år.

Vänersjöfarten viktig

Erik Kornfeld, som är platschef på Valmet i Karlstad, som sysselsätter närmare 1 000 personer i länet, säger att oavsett vilken region Värmland kommer att tillhöra är satsningen på infrastruktur avgörande för om företaget kan bli kvar i Karlstad.

– Vi måste ha en fungerande infrastruktur, säger han.

Och det gäller speciellt Vänersjöfarten och den tremiljarderssatsning som krävs för ombyggnad av slussarna i Trollhätte kanal.

Det är den vägen företaget transporterar de så kallade yankeecylindrar som tillverkas i Karlstad.

– Om vi inte kan slussa ut vårt gods genom Trollhätte kanal får vi väldigt svårt att ha kvar hela den verksamhet som vi har här idag, säger Erik Kornfeld.

Detta handlar regionfrågan om:

*Förslaget är att både länet Värmland och landstinget avvecklas. Istället bildar man ett nytt län och en ny västsvensk storregion ihop med Västra Götaland i det som beskrivits som den största omorganisationen av Sverige sedan 1600-talet.

*I det nya länet blir Göteborg residensstad. Tanken är att statliga myndigheter ska organiseras efter de nya länsgränserna.

*Regionerna kommer att få ansvar för en rad frågor. Bland annat sjukvård, kollektivtrafik, kultur, regional utveckling och satsningar på infrastruktur.

*Det nya länet Västra Götaland ska, enligt förslaget, vara bildat 1 januari 2018, den nya Västra Götalandsregionen 1 januari 2019.

*Det är riksdagen som tar beslutet om en eventuell omorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet