Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillar att man kan skapa” – i klippet berättar Esther Setherberg varför teknikprogrammet lockade henne. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Hammarö i topp – flest tjejer som söker teknikprogrammet på gymnasiet

Publicerad

10,6 procent av tjejerna i Hammarö kommun söker till teknikprogrammet i gymnasiet. 15-åriga Ester Setherberg är en av tjejerna som ska läsa teknik.

– Jag gillar att få fram det kreativa i skolan, säger hon.

Hammarö kommun toppar listan i landet för 2023 där flest tjejer i nionde klass söker till teknikprogrammet på gymnasiet. Statistiken kommer från Skolverket och SCB – och den visar att rikssnittet för andelen tjejer som söker till teknikprogrammet är på 2,6 procent.

– Det är jättekul. Jag kan tänka mig att de barnen som söker in är mer målinriktade och jag tror det delvis kommer från föräldrarna. Dessutom hoppas jag att det vi gör på skolan hjälper till att väcka intresset, säger Sören Stjernlöf, lärare på Hammarlundens skola.

”Teknik var mer traditionellt och kulturellt bundet förr”

Han fortsätter:

– Teknik har kanske varit mer traditionellt och kulturellt bundet förr, men dagens teknik är inte könsbunden. För det handlar inte om att bara jobba med större maskiner, motorer och liknande nuförtiden.

Därför tror läraren att just Hammarö ligger i topp – hör honom berätta mer i klippet

Karlstads kommun också på topp tio

Något lägre på listan placerar sig Karlstads kommun på en tionde plats, där 6,7 procent av tjejerna söker till teknikprogrammet.'

I videon resonerar eleven Ester Setherberg och läraren Sören Stjernlöf mer kring anledningarna till att teknik är så populärt på Hammarö.

Kommunerna i Sverige där flest tjejer söker teknikprogrammet

1. Hammarö – 10,6 procent

2. Ludvika – 9,3 procent

3. Finspång – 9,3 procent

4. Enköping – 8,0 procent

5. Härnösand – 7,7 procent

6. Stenungsund – 7,5 procent

7. Borlänge – 7,3 procent

8. Tjörn – 7,3 procent

9. Uddevalla – 6,8 procent

10. Karlstad – 6,7 procent

Källa: Skolverket, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.