Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns mycket möjligheter efter studenten” – i klippet berättar Filippa Johansson och Aya Amara mer om hur de upplever teknikprogrammet. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Tjejerna om teknikprogrammet: ”Finns mycket möjligheter”

Publicerad

Filippa Johansson och Aya Amara är två av totalt 116 tjejer som läser teknikprogrammet på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Andelen tjejer är 23 procent på programmet – vilket är över rikssnittet.

– Gemenskapen bland tjejerna i klassen blir mycket tajtare, säger Filippa Johansson.

I resten av landet ligger andelen tjejer som läser teknikprogrammet på 18 procent, enligt statistik från Skolverket. Läraren Anna Konradsson tycker att det är jättekul att fler tjejer hittar till teknikprogrammet på Sundsta-Älvkullegymnasiet – men hon tycker inte att dagens siffra räcker.

– Vi vill gärna att det är lika många tjejer som killar som kommer till vår utbildning, säger hon.

Finns fem inriktningar

På Sundsta-Älvkullegymnasiet finns det totalt fem inriktningar inom teknikprogrammet. Enligt programmets rektor Monica Vestlund så är det framförallt två linjer som lockar fler tjejer – samhällsbyggande och miljö samt design och produktutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.