Foto: SVT

Jörn Tore Weckhorst hoppas på upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

I sex år har Jörn Tore Weckhorst i Vålberg kämpat för att få rätt mot Skatteverket. Nu har han ett sista hopp kvar.

– Nu är Nordiska rådet sista hoppet, säger han.

I december ska de träffa finansminister Magdalena Andersson (S) för att försöka hitta en lösning på de problem som de norska pensionärer som flyttat hit efter 4 april 2008 upplevt att de drabbats av.

Norgepensionärer

Då började nya skatteregler att gälla.

Flera av de norska pensionärerna har berättat hur de blev felinformerade av Skatteverket. Att de fick information om att de bara skulle betala skatt i Norge.

– Det har varit ett helvete på jorden. Jag är sjuttio år och aldrig upplevt något liknande, säger han.

Prövats i domstol

För Jörn Tore Weckhorst handlar det om sammanlagt cirka 300.000 kronor som han betalat mer i skatt de här åren än han hade räknat med att betala.

För utöver den norska skatten betalar han mellanskillnaden upp till svensk skattenivå – och dessutom en så kallad trygdeavgift – där ett antal sociala avgifter ligger.

Men Skatteverket har hela tiden hävdat att man gjort rätt.

Frågan har prövats i domstol, men de pensionärer som drivit tvisterna har inte fått rätt i vare sig förvaltningsrätt eller kammarrätt.

Många av de norska pensionärerna har flyttat tillbaka till Norge, några med stora skatteskulder som ligger för indrivning hos Kronofogdemyndigheten.

Men Jörn Tore Weckhorst bor kvar i Vålberg och hoppas på Nordiska rådet.

– Vi hoppas ju att finansministern ska ta ett beslut om att ge oss amnesti för det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgepensionärer

Mer i ämnet