I sex år har Jörn Tore Weckhorst i Vålberg kämpat för att få rätt mot Skatteverket. Det sista hoppet stod till Nordiska rådet. Foto: SVT

Ingen upprättelse för norska pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen politisk lösning på de problem som de norska pensionärer som flyttat till Sverige har drabbats av.

– Det finns ingen politisk lösning på de problem som de norska pensionärer som flyttat till Sverige drabbats av.

Det säger riksdagsledamoten Rikard Larsson (S), som i dag på Nordiska rådets uppdrag hade ett möte med finansminister Magdalena Andersson (S) för att försöka hitta en lösning.

Norgepensionärer

– Om det getts felaktiga besked är det respektive myndighet som måste ta ansvar för det, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Dubbelbeskattade

SVT Nyheter Värmland har i flera inslag rapporterat om de 600-700 norska pensionärer som flyttat till Sverige efter 4 april 2008. Flera av dem har berättat om hur de blev felinformerade av Skatteverket. Att de fick information om att de bara skulle betala skatt i Norge.

– Det har varit ett helvete på jorden. Jag är sjuttio år och aldrig upplevt något liknande, sa till exempel Jörn Tore Weckhorst som bor i Vålberg utanför Karlstad till SVT för några veckor sedan.

För honom handlar det om sammanlagt cirka 300 000 kronor som han betalat mer i skatt de åren han bott i Sverige än det han hade räknat med att betala. För utöver den norska skatten betalar han mellanskillnaden upp till svensk skattenivå och dessutom en så kallad trygdeavgift där ett antal sociala avgifter ligger.

– Nu är Nordiska rådet sista hoppet, sa han till SVT Nyheter.

”Förstås beklagligt”

Men mötet på måndagen ger inget hopp om någon upprättelse.

– Vi kan konstatera att ingen betalat felaktig skatt. Men det är förstås beklagligt om människor fått fel information om vad som gäller, säger Rikard Larsson (S).

Många av de norska pensionärerna har flyttat tillbaka till Norge, några med stora skatteskulder som ligger för indrivning hos Kronofogdemyndigheten.

Skatteverket har hela tiden hävdat att de gjort rätt.

Frågan har prövats i domstol, men de pensionärer som drivit tvisterna har inte fått rätt varken i förvaltningsrätt eller kammarrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgepensionärer

Mer i ämnet