Förlorade skattetvist

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Anders Bergersen flyttade till Värmland 2008. En orsak var löften om skattebefrielse i fyra år. Nu har han skatteskulder på 210 000 kronor och Kronofogden ska utmäta hans hus. 

– Jag känner mig död faktiskt, känner att jag inte lever längre för jag har fått brev från Kronofogden att de nu tar huset mitt och de ska sälja det för nära hälften av taxeringsvärdet, säger Anders Fredrik Bergersen.

Förtidspensionären Anders Bergersen flyttade från Norge till Sörby i Värmland  2008. Han hade då information från Skatteverket om att han han skulle slippa betala svensk skatt i fyra år, inflyttningsåret och de tre kommande åren. Men reglerna säger något annat. Nu har han en skatteskuld på 210 000 kronor.

Norgepensionärer

– Den information jag fick då jag bodde i Norge var att jag inte skulle betala skatt i fyra år. Och det borde vara det som ska gälla. Jag har använt de pengarna till att renovera huset så de pengarna har kommit samhället i Sverige till nytta, säger Anders Bergersen. 

Enligt Nordiska Rådet kan det vara så många som uppemot 1 000 personer som är i liknande situation som Bergersen.

Han har försökt sälja sitt hus i Sörby i två år för att få fram pengar till skatten och flytta tillbaka til Norge. Men ingen har velat köpa huset. Nu har Kronofogden beslutat att utmäta hans hus. Flera grannar har förberett sig inför Kronofogdens besök. De har skrivit plakat.

 – Det här är totalt fruktansvärt. Jag fattar inte hur svenska myndigheter kan bete sig så här. Jag skäms för att vara svensk, säger Lars Tedenljung.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgepensionärer

Mer i ämnet