Skatteverket lovar bättring

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Skatteverket i Karlstad lovar att samtliga handläggare ska få rätt information om beskattningen av norska pensionärer. Detta efter Värmlandsnytts rapportering om hur norrmän fått skattekrav på hundratusentals kronor efter att de flyttat till Sverige.

Tidigare i vår granskning har vi berättat att flera norska pensionärer som flyttat till Sverige känner sig lurade av Skatteverket. En av dem, Anders Fredrik Bergersen i Sörby utanför Hagfors, har i efterhand fått skattekrav på cirka 135 000 kronor. En summa han inte har en chans att betala.

– Jag blev lurad och nu vill de inte ta ansvar för att de informerade mig fel, säger han till Värmlandsnytt.

Norgepensionärer

Han berättar att Skatteverket informerade honom om att flyttåret 2008 och tre år framåt skulle han bara betala inkomstskatt i Norge, inte i Sverige.

Men en ny lag var på gång. I juni 2008 beslutade riksdagen att en ny skattelag, som bland annat gäller norska pensionärer som bosätter sig i Sverige, skulle införas. Men Anders Fredrik Bergersen säger att han blev informerad att de gamla skattereglerna skulle gälla honom.

Vi har också träffat pensionärsparet Aage och Gerd Wenli som fick fel information om skattereglerna och tvingades betala drygt 190 00 i kvarskatt. På Grensetjänsten säger man att de själva inte kände till de nya reglerna förrän långt efter att lagen trätt i kraft.

– De har lurat oss rätt och slätt. Skatten blev sista droppen, säger Aage Wenli.

Åren i Sverige kostade Gerd och Aage Wenli nästan 200 000 svenska kronor i extra skatt. Nu har de gett upp och flyttat hem till Gjövik i Norge igen.

– Allt blev ödelagt i Sverige. Ingen som bor där betalar så mycket i skatt, utan att veta om det. Nu har vi flyttat hem igen och här stannar vi kvar, säger Aage Wenli.

Efter vår granskning kräver nu också Ann-Kristine Johansson, värmländsk ledamot i Nordiska rådet, att det nordiska skatteavtalet görs om.

Fakta om nya skatteavtalet

*4 april 2008 skriver de nordiska länderna under en överenskommelse om förändringar i skatteavtalet.

*I juni samma år, 12 juni, beslutar riksdagen om de nya skattereglerna, men uppdrar åt regeringen att fastställa tidpunkten för när lagen ska införas.

*Regeringen beslutar 18 december att lagen ska gälla från 1 januari 2009.

*1 januari 2009 börjar den nya lagen att gälla, men med retroaktiv verkan och omfattar de som flyttat till Sverige efter 4 april 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgepensionärer

Mer i ämnet