Foto: SVT

Helomvändning i regionfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör ännu ett parti i Värmland en helomvändning när det gäller frågan om Värmland ska bli en del av en storregion tillsammans med Västra Götaland. Det är sjukvårdspartiet som byter åsikt.

– Vi tycker att det finns alldeles för många obesvarade frågor så vi säger nej. Vi vill också att det ska gå ett allmänt val emellan så att vi säkerställer demokratin, säger Marianne Utterdahl, landstingsråd för Sjukvårdspartiet.

Det kan betyda att det nu inte längre finns majoritet bland landstingspolitikerna när det gäller regionfrågan. Bara Socialdemokraterna och Centerpartiet ser det som ett förstahandsval att Värmland bildar storregion med Västra Götaland.

Värmland i storregion

Tidigare har både Kristdemokraterna och Liberalerna i landstinget ändrat åsikt och säger nu nej till förslaget om storregion.

– Det blir allt tydligare för oss att argumenten inte bär hela vägen och att frågorna är väldigt många, säger Marianne Utterdahl.

Men partiet är inte enigt. Lokalt i Säffle står Sjukvårdspartiet fast vid att Värmland bör bli en del av den västsvenska storregionen. Men i landstinget och på länsnivå har partiet bytt åsikt.

Förslaget är att Värmland och Västra Götaland bildar en ny storregion från 1 januari 2019. De nya regionerna ska bland annat ha ansvaret för sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktursatsningar och kultur.

11 oktober ska landstinget i ett extrainsatt fullmäktigemöte ta ställning till regionfrågan. Det  är sedan riksdagen som tar eventuella beslut om nya län, regioner och landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet