Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har investerat närmare en miljard de senaste tretton åren” – hör produktionschefen Nils Andersson berätta mer. Foto: SVT

I Lässerud byggs en av Europas modernaste virkestorkar

Uppdaterad
Publicerad

På Hilmer Anderssons sågverk i Lässerud i Eda kommun görs nu ytterligare investeringar för att kunna konkurrera på en tuff marknad.

Nya virkestorkar värda drygt 40 miljoner kronor ska göra företaget flexiblare – och höja kvalitén på det sågade virket.

– Vi får dessutom en lägre energiförbrukning och mindre spill, säger produktionschef Nils Andersson.

Under flera år har företaget gjort stora investeringar för att sågverket ska ha en modern utrustning. Impregneringsverk och måleri är några exempel på investeringar som gjorts – och nu ska de investera i tre nya kammartorkar och en kanal.

– Vi kommer att ha en av Europas modernaste torkparker när det här står klart, säger Nils Andersson.

Familjeföretag

AB Hilmer Andersson är i dag det enda familjeägda sågverket som finns i Värmland. Företaget startades på 1920-talet av Nils Anderssons farfars far och tillsammans med sin syster Kari Andersson driver han nu verksamheten i västra Värmland. I dag sysselsätter sågverket 70 anställda.

”En långsiktig investering”

Hilmer Andersson sågar ca 220 000 kubikmeter årligen och kommer efter investering att ha en torkkapacitet på nästan 300 000 kubikmeter. Det ger större flexibilitet och gör att man kan såga det marknaden efterfrågar.

– Den här investeringen är en del i en långsiktig investeringsplan. Vi har investerat närmare en miljard de senaste tretton åren, berättar Nils Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.