Antalet sökande till industritekniska programmet i Arvika att sjukna Foto: SVT

Industriprogram hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Vi fortsätter granskningen av vilka val som görs av de 3000 elever som ska börja gymnasiet i höst. I Eda kommun har man beslutat om att lägga ned industritekniska programmet på gymnasiet, och Arvika kommun kan bli tvungen att göra det samma om det inte kommer in fler ansökningar före den 12 maj.

Trots att industriföretagen i Värmland är i behov av arbetskraft så fortsätter antalet sökande till industritekniska programmet i Arvika att sjunka. Hittills i år har endast en av nio sökande haft behörighet till programmet. Nu ska både kommunen och företagen arbeta hårdare för att lyckas rekrytera en elevkull inför hösten.

– Marknadsföring är alltid svårt, och det är där vi måste bli bättre. Men vi måste också ha draghjälp från industrin som kan gå ut och tala om att vi behöver dem. Så vi inte hamnar i en situation där det inte finns kompetens till arbetsplatserna, för då är det ju risk att vi mister arbetsplatserna också, säger Aina Wåhlund (S), ordförande i utskottet för lärande och stöd.

Framtidsyrken få söker

Satsar på föräldrarna

Industritekniska programmet i Arvika är en del av TeknikCollege, ett samarbete mellan Arvika kommun och industriföretag i västra Värmland. Företagen ska nu satsa på att nå ut till en ny målgrupp, nämligen föräldrarna.

– Vi är ute i skolor, och vi har till och med varit på biblioteket och läst sagor för barn. Vi är ute i lågstadiet, mellanstadiet och vi är med föräldramöten och informerar. Vi försöker verkligen få med dem från tidig ålder och även föräldrarna. 

Läs också: Specialutbildning för undersköterskor i Kristinehamn

Omvalsperioden

Om det inte kommer in fler ansökningar under omvalsperioden i maj så kan Arvika kommun bli tvungen att lägga ned utbildningen.

– Det är ekonomi i det naturligtvis, men får vi tolv elever så är vi jättenöjda och skulle vi bli tio så fixar vi det också. Sedan går ju smärtgränsen runt där, för att vi också ska kunna få dynamik i grupperna och att det blir en bra utbildning, säger Anneli Guttman, rektor på Taserudsgymnasiet. 

– Har vi bara en, två, tre, fyra, fem sökande så är det klart att det är för lite elever. Men samtidigt så är just industriprogrammet ett oerhört viktigt program för Arvika, västra Värmland och för hela regionen, säger Aina Wåhlund (S).

Läs också: Prao ska locka ungdomar till vården i Filipstad

”Lätt att få jobb”

Vanligtvis erbjuds 16 platser på programmet, men i fjolårets kull blev det bara 13 elever. Malin Stjernlöf är en av dem. 

Malin Stjernlöf har valt det industritekniska programmet Foto: SVT

Varför sökte du det här programmet?

– Det var mest för att jag ville göra annat än att bara sitta vid skolbänken hela dagarna. Jag kände också att det är bra för jobb, det är lätt att få jobb, säger Malin Stjernlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet