Foto: TT

Inte ett enda värmländskt traineejobb för unga

Publicerad

Socialdemokraternas vallöfte om satsningar på traineejobb för ungdomar har inte gett en enda anställning i de värmländska kommunerna. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort.

– Det är förstås inte positivt, men samtidigt har ungdomsarbetslösheten minskat och det finns inget egenvärde med traineejobben, säger Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot från Karlstad, som också är suppleant i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Samtidigt visar nya siffror från arbetsförmedlingen att ungdomsarbetslösheten är relativt hög i de värmländska kommunerna.

Enligt Arbetsförmedlingens siffror är 13,7 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller i något program.

– Om det ser ut så är det förstås inte bra, säger Lars Mejern Larsson.

Löftet: 32.000 traineejobb

Vallöftet från Socialdemokraterna var att skapa 32.000 traineejobb för unga. Men efter ett år har det bara gett 125 anställningar – totalt i landet. I 257 av landets kommuner har fortfarande inte en enda person fått ett traineejobb, enligt nyhetsbyrån Sirens sammanställning.

– Varför, det kan jag inte svara på men man kan väl anta att det är omställningen för den här satsningen som tagit tid, säger Lars Mejern Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.