Foto: TT

Klartecken för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir jakt på varg med start på måndag. Det står klart efter två beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen idag.

Totalt får nu 24 vargar skjutas i fyra län; sex i Värmland, sex i revir som delas mellan Värmlands och Örebro län, sex i Dalarna och sex i Gävleborg. Beslutet har varit omstritt och överklagats av flera naturvårdsorganisationer, men i dag står det alltså klart att jakten kan genomföras som planerat, med start på måndag.

Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen, är missnöjd med beslutet.

Varg i Värmland

– Jag tycker att det är ett olyckligt och förvånande beslut, säger Torbjörn Nilsson.

– Det är olyckligt därför att vargstammen fortfarande är ganska liten, väldigt inavlad och alltför isolerad. Därför borde man inte jaga på det här sättet.

Välkommet beslut

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet, är nöjd med beslutet.

– Det är klart att det är positivt. Vi kan konstatera att den linje vi har drivit håller och att den förvaltningsplanen och de mål som regering och riksdag tagit fram håller. Tilltron till det demokratiska systemet ökar. Sedan tycker vi att tilldelningen 2017 är för liten, säger Gunnar Glöersen.

– Det var väldigt välkommet. Våra beslut har prövats och det här visar att vi gjort ett bra jobb. I och med att det är prejudicerande så vet vi också hur vi ska skriva beslut i framtiden. Det blir tydligare för alla och vi kommer ifrån det hattiga som varit, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Förra vinterns jakt borde inte ha stoppats

Högsta förvaltningsdomstolen anser även att länsstyrelsen i Värmland hade fog för besluten om jakt på totalt 26 vargar i revir i Värmlands och Örebro län förra vintern. Jakten stoppades efter beslut i lägre rättsinstanser, men nu slår alltså Högsta förvaltningsdomstolen fast att jaktbeslutet var lagligt. Enligt domstolen var alla förutsättningar för jakt uppfyllda och jakten borde därför inte ha stoppats.

Licensjakt

Licensjakten på varg planeras starta den 2 januari.

Fyra länsstyrelser har tagit beslut om licensjakt. Det gäller sex vargar i Dalarna, sex i Gävleborg, sex i Värmland och sex i ett område runt gränsen mellan Värmland och Örebro län.

För ett år sedan blev vargjakten efter överklaganden föremål för rena myllret av domstolsbeslut, varav en del tillfälliga. I vissa län genomfördes jakten, på andra håll stoppades den.

Jaktförordningen har ändrats så att beslut från hela landet avgörs i samma domstolar på respektive nivå. Besluten överklagades därför först till förvaltningsrätten i Luleå och sedan till kammarrätten i Sundsvall. Båda domstolarna gick dock på länsstyrelsernas linje.

I kammarrättens domar ges också två ytterligare föreningar — Nordulv respektive Wolf Association — så kallad talerätt, det vill säga att organisationerna har rätt att vara parter i vargjaktmål.

2016 fälldes 14 vargar i Gävleborg och Dalarna under licensjakten.

Källa: TT, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet