– Vi skickar iväg tänderna för att få DNA från björnen, sen kan vi kontrollera spillning och se om det är identiskt, säger Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen. Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Vi har hittat tänder från björnen”

Uppdaterad
Publicerad

Än vet man inte om den skadeskjutna björnen öster om Höljes fortfarande lever. Vid en skottplatsundersökning gjorde länsstyrelsens spårhund fynd.

– Vi hittade två tänder från björnen, de ska vi nu skicka för att få DNA från björnen, säger Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen.

Efter att björnen skadsköts vid licensjakt i fredags gjorde jaktlag och länsstyrelsen eftersök i området öster om Höljes.

Polisen gick samtidigt ut med en varning till allmänheten om en skadeskjuten, farlig och aggressiv björn och man uppmanade folk att hålla sig borta från turistleden Nordvärmlandsleden som går i området.

Polisens varning gäller ännu

På måndagsförmiddagen kvarstår ännu polisens varning om den aggressiva björnen i området för turistleden.

– Ja den kvarstår. Nu är det jaktlagets ärende och inte polisens men björnen är farlig om den lever och man bör välja ett annat tillfälle att vistas där om man inte måste, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson vid region Bergslagen.

Skyfall

Eftersök har pågått under helgen men samtliga hundar har tappade spåret efter björnen vid samma plats.

– Det har kommit skyfall här och hagel under helgen, det kan ha bidragit till att vi inte kunnat spåra vidare, säger Per Larsson.

Två kulor träffade björnen

Två skott avlossades mot björnen, det första skottet rispade en björk innan det träffade björnen, det andra skottet träffade i överkäken. Vid en skottplatsundersökningen hittade man två tänder från den skadade björnen. De ska nu skickas till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm för DNA-undersökning.

– Vid vår inventering om några år kan vi se om björnspillning stämmer överens med DNA från den skadade björnen. Då kan vi se om den klarat sig, säger Per Larsson.

Hur troligt är det att björnen överlever?

– Björnar är tuffare än andra djur, de slåss och orsakar skador. Maten är ingen fråga för en ”uppäten” höstbjörn, det är mer en fråga om vatten om den inte dör av skadorna. Jag kan inte säga, det är ingen som vet. Vi får se om den observeras. I så fall får den avlivas oavsett om det är jakt eller inte.

Under söndagen sköts under licensjakten en annan björn, en hane på 97 kilo, väster om Långberget.

Licensjakten på björn pågår i Värmland till 15 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.