Alkoholen på bilden är inte från det aktuella tillslaget. Foto: SVT

Förhandling mot misstänkta storsmugglare bakom lyckta dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Det var lyckta dörrar när häktningsförhandlingarna mot de misstänkta alkoholsmugglarna inleddes under torsdagen.

I dag sker häktningsförhandlingar i Karlstad mot sex av de totalt 28 personer som greps i måndags misstänkta för bland annat grov smuggling.Tillslaget var ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia.

De 28 misstänkta smugglarna greps på fyra platser i landet, förutom Karlstad även Göteborg, Köping och Helsingborg. En buss som misstänks ha använts till smuggling och en stor mängd alkohol beslagtogs samtidigt. De 28 personerna misstänks för storskalig smuggling av alkohol från Tyskland till Sverige.

”Hiskeligt stora belopp”

Kammaråklagare Helena Lundgren har beskrivit tillslaget som ett sätt att komma åt handeln med smuggelsprit.

– Det här är ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia och målet är att med nya metoder slå ut handeln med smuggelsprit. Mängderna alkohol som flödar in över gränsen från Tyskland är chockerande och vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter, säger Helena Lundgren, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i ett pressmeddelande.

Förutom grov smuggling misstänks flera av de anhållna även för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Karlstadsbo häktad

En man i 50-årsåldern, bosatt i Karlstad, var den första personen att häktas, på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling. Tiden ändrades från oktober 2013 – maj 2016, till att istället gälla mars 2014- maj 2016. Den häktade mannens advokat, Anders Olsson, säger att mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.