Enligt åtalet har mor och dotter tjänat minst 1,8 miljoner kronor på massagen. Stora summor kontanter hittades hemma hos bägge två. Foto: Ur polisens förundersökning

Mor och dotter inför rätta för grovt koppleri

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot mor och dotter som står åtalade för grovt koppleri på fyra massagesalonger. Åklagaren menar att kvinnorna som arbetat på salongerna haft så låga löner att de ska ha tvingats sälja sex.

– Vi tjänade 3 000-5 000 kronor i månaden på vanlig massage och i snitt 20 000 på ”extra tjänster”, berättar en av kvinnorna i förhör.

Två av kvinnorna som arbetat vid salongen i Karlstad kommer att medverka under rättegången. Deras berättelser är en viktig del av bevisen tillsammans med beslagtagna handlingar och teknisk bevisning som säkrats efter husrannsakan i kvinnornas hem och på salongerna.

I förhör berättar en av kvinnorna som jobbat i ett år på salongen i Karlstad att de kunde tjäna så lite som 3 000 kronor i månaden. Att erbjuda sexuella tjänster var därför enda sättet att klara sig menar kvinnan. Det gav i snitt 20 000 kronor i månaden.

– Jag överlever och klarar mig på grund av de extra tjänsterna.

Hon säger också att den 30-åriga kvinnan, som äger salongen, och hennes mor båda var fullt medvetna om att de försörjde sig på extra tjänster. I förhöret framgår också att hon ville slippa utföra sexuella tjänster och hoppas kunna hitta ett annat jobb.

Den åtalade modern erkänner i förhör att hon känt till sexhandeln på salongerna.

– Jag sa till dem i början när jag fick veta det. Men i slutändan blev det för tjatigt. Jag orkade inte prata med dem. De gjorde ändå som de ville. Jag borde tagit mer ansvar och hållit mer koll. Det var mitt ansvar men jag gjorde inte det, säger hon i förhör.

Dottern erkänner dock aldrig i förhör att hon känt till att det sålts sexuella tjänster på salongerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.