Grovt förtal. Så står det i stämningsansökan mot Ulf Karlsson. Foto: TT/Skärmdump från stämningsansökan

Nu har Zlatans stämningsansökan kommit

Uppdaterad
Publicerad

Efter sina uppmärksammade uttalanden om dopningsmisstankar så stäms nu Ulf Karlsson för grovt förtal mot Zlatan. ”Ulf Karlssons uttalanden är osanna, grundlösa och mycket allvarliga för Ibrahimovic”, står det i ansökan.

Stämningsansökan kom in till tingsrätten i Värmland nu på förmiddagen. Zlatans advokater stämmer Ulf Karlsson för i första hand grovt förtal och i andra hand förtal. De anser att brottet är grovt med hänsyn till uttalandenas innehåll och den spridning de fått samt de personliga, idrottsliga och ekonomiska konsekvenser som uttalandena fått eller kan komma att få för Zlatan.

Enligt ansökan yrkar Zlatans ombud inte på skadestånd utan enbart på ersättning för rättegångskostnaderna. Vilket belopp det handlar om kommer att anges senare.

Karlssons utspel om dopning

”Menar inte att han har varit dopad”

Det var vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad som friidrottsprofilen Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med bland andra den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm.

Karlsson sade då, under debatten och efteråt till NWT:s reporter: ”Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden”, sade Karlsson till Nya Wermlandstidningen.

I en intervju i torsdags med SVT Nyheter Värmland sa Ulf Karlsson så här om sina uttalanden:

– Jag menar inte att han har varit dopad. Det jag påstår är att man inte kan bygga tio kilo muskler på den korta tiden som har angetts i det här exemplet. Det menar jag är omöjligt utan otillåtna medel. Och det står jag fast vid, oavsett vem det gäller, säger Ulf Karlsson.

”Mycket allvarliga uttalanden”

Fotbollsstjärnans advokat Fredrik Bogren skickade igår, måndag, in en stämningsansökan till Värmlands tingsrätt. ”Ulf Karlssons uttalanden är osanna, grundlösa och mycket allvarliga för Ibrahimovic som enskild individ och idrottsman liksom i förhållande till hans sponsorer och samarbetspartners. Därför måste uttalandena bemötas, vilket nu görs genom att åtal väcks”, skrev advokaten i ett mejl till TT.

Advokaten Thomas Bodström anser att Ulf Karlsson har anledning till oro. ”Det som Ulf Karlsson ska vara orolig för är vilket skadestånd som kan riskeras”, har Bodström tidigare sagt till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlssons utspel om dopning

Mer i ämnet