Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar dietisterna Mirja Fredriksson och Sigrid Marstrander om varför LEVA-metoden har fungerat bra i tidigare studier. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Ny metod ska hjälpa kvinnor med vikten vid graviditeten

Publicerad

Viktnedgång på drygt tio kilo och en förbättring i livskvalitet och matvanor. Nu börjar Region Värmland med en ny metod som ska hjälpa gravida kvinnor som har övervikt eller obesitas.

– Många kvinnor pekar just ut graviditeten som startskottet för deras övervikt, säger dietisten Mirja Fredriksson.

LEVA-metoden, som behandlingen kallas, har tidigare använts i Region Skåne samt Västragötalandsregionen. Det är en kostbehandling som kvinnorna får följa i ett år efter graviditeten.

Värmland blir nu tredje regionen som använder metoden och den erbjuds till alla gravida kvinnor som går in i sin graviditet med ett BMI mellan 27-35.

– Man har valt det intervallet för att det gav bäst resultat inom det intervallet, säger Mirja Fredriksson, dietist och verksamhetsutvecklare på Region Värmland.

Möter kritik på sociala medier

Efter att Region Värmland gått ut med sin satsning på LEVA-metoden på sociala medier så har de fått många kritiska kommentarer om att de bidrar till vikthets.

Efter all kritik i kommentarsfälten blir det inga fler inlägg i ämnet.

– Vi når inte ut med det som vi avser att göra och debatten blir inte konstruktiv, säger Marja Rudenhed, biträdande verksamhetschef inom barn-, unga och familjehälsa på regionen.

Bibehållen viktminskning

Arbetet sker i samverkan mellan barnmorskemottagningarna och dietister på vårdcentraler inom Region Värmland. LEVA-metoden innebär att kvinnan följs av diestist under 12 månader efter graviditet. Besöken sker både fysiskt och digitalt.

– Det som är bra med LEVA-metoden är att viktminskningen bibehålls över flera års tid efter att man har genomgått behandling, säger Sigrid Marstrand, huvudansvarig för LEVA-metoden i Region Värmland.

Se mer om metoden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.