Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trebarnsmamman Emma Kavouras i Kristinehamn berätta vad hon reagerade på i regionens inlägg i klippet ovan. Foto: SVT

Kritikstorm mot Region Värmland efter inlägg om viktnedgång för gravida

Publicerad

Region Värmland bidrar till vikthets. Det tycker de som nu kritiserar att regionen gått ut på sociala medier med sin satsning på en ny metod som ska hjälpa gravida att gå ner i vikt.

– Det blev väldigt triggande, säger trebarnsmamman Emma Kavouras i Kristinehamn som är en av många som reagerat på regionens inlägg.

LEVA-metoden, som den kallas, riktar sig till gravida och nyblivna mammor som vill få hjälp med att gå ner i vikt. Enligt regionen hade mer än hälften av alla gravida som skrevs in hos barnmorska 2022 övervikt eller obesitas, vilket är högre än riksgenomsnittet.

I måndags började regionen lansera sin satsning på sociala medier, och tanken var att fortsätta lägga ut inlägg om viktminskningsmetoden hela veckan. Men efter all kritik i kommentarsfälten blir det inga fler inlägg i ämnet.

– Vi når inte ut med det som vi avser att göra och debatten blir inte konstruktiv, säger Marja Rudenhed, biträdande verksamhetschef inom barn-, unga och familjehälsa på regionen.

Men själva arbetet med LEVA-metoden fortsätter som planerat.

– Debatten som blåst upp är inte på något sätt med och påverkar vad vi har för kliniskt utbud i hälso- och sjukvården, säger hon.

Vikthets och BMI

Reaktionerna handlar bland annat om att regionen skulle bidra till vikthets i sin kommunikation på sociala medier och att de använder sig av verktyget BMI, vilket av många anses vara ett trubbigt sätt att mäta hälsa på.

– Hälsa är inte alltid lika med smal. Det handlar också om den psykiska hälsan, säger Emma Kavouras som tycker att regionens inlägg bidrar till en vikthets.

– Jag tycker inte vi bidragit med oanständiga inlägg. Däremot så har vi mötts av kommentarer som jag tycker är oanständiga och oacceptabla, säger Marja Rudenhed på regionen och fortsätter:

– Det finns en föreställning om att hälso- och sjukvården skulle intressera sig av att ha synpunkter kring vikt utifrån ett normperspektiv. Och det ligger ju varken i vårt intresse eller uppdrag att ägna oss åt.

Samtidigt har hon förståelse för att ämnet väcker debatt.

– Med det här utfallet manar det till reflektion och intern reflektion å organisationens vägnar, säger hon.

Hör Emma Kavouras i Kristinehamn berätta vad hon reagerade på i regionens inlägg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.