Ny skola i Råda

Uppdaterad
Publicerad

Det ska byggas en ny skola i Råda. Det beslutade Kommunstyrelsen i Hagfors i dag men förändringen upprör både elever och deras föräldrar.

– Det är dåligt, säger Wilma Stenmark Jerkovc som går i sjätte klass på Råda skola. Då får vi tillbringa vår fritid på en buss, fortsätter hon.

På Råda skola går i dag ett 60-tal elever från förskoleklass upp till och med sjätteklass. Förändringen som Hagfors kommunledning vill genomföra innebär att det byggs en ny skola för elever från förskoleklass till och med tredje klass i Råda för 12 miljoner kronor. Förslaget innebär alltså att enbart lågstadieelever kommer gå på den nya skolan medan fjärde-, femte- och sjätteklassarna istället får gå i skolan i Ekshärad.

– I medborgardialogen vi haft har det kommit fram att det absolut viktigaste är lärmiljöerna både inomhus och utomhus och med anledning av det tog tjänstemännen fram ett förslag att bygga en ny skola för F-3, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S) som i dag var med och klubbade beslutet.

Bygger hellre nytt

Råda skola är gammal och sliten och det krävs investeringar anser kommunens skolledning som hellre vill bygga nytt än att renovera och samtidigt alltså flytta mellanstadiet till Ekshärad. Syftet är att få en mer likvärdig skola – bland annat vad gäller lärarbehörighet och kraven i vissa ämnen som hemkunskapsalar och labsalar.

– Det finns ingen, varken Skolinspektion eller Skolverket kräver NO-salar eller slöjdsalar. Vi kan bussa elever till Ekshärad en dag i veckan istället för fem dagar, säger föräldern Sofia Stenmark som också berättar att vissa barn kommer tvingas åka skolbuss i upp till tre timmar per dag om de ska gå i skolan i Ekshärad.

– Jag har full förståelse för att man har synpunkter.  Det är ju också många som får en längre resväg och det kan kännas oroande, säger Åsa Johansson.

Men är det rimligt att 10-, 11- och 12-åringar ska sitta på en skolbuss så länge varje dag?

– När jag har bedömt de positiva och negativa konsekvenserna har jag bedömt att de positiva är större än de negativa men jag håller med om att det blir en försämring att sitta längre på bussen med de positiva är ändå starkare: man får större sociala sammanhang och fler klasskompisar och det blir en mer likvärdig skola i hela Hagfors kommun utifrån de krav som finns idag, säger Åsa Johansson.

”Skolan behöver bli större”

– Vi är en ganska stark bygd med ett bra elevunderlag och det ser inte ut att minska på överskådlig tid, säger föräldern Boo Westlund som har barn på Råda skola. Han är också kritisk till förändringen och menar att skolan snarare behöver bli större för framtiden med tanke på flyktingströmmarna.

– Vi planerar för lite större lokaler än vad det finns (inom lågstadiet, reds anm) i dag, så det finns möjlighet för fler barn än vi har i dag. Vi bygger en ny skola för ett elevantal med 30 till 40 elever, säger Åsa Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.