Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums kommun. Foto: SVT

Öppet brev efter flera självmord

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Grums vill få ett bättre samarbete med polisen för ett bättre samhälle.

Leif Haraldsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Grums kommun skriver i ett öppet brev:

”Vi har en problembild i Grums kommun, en problembild vi arbetar hårt för att motverka. När jag skriver den här texten har jag under de senaste dygnen träffat många berörda och anhöriga som drabbats av sorg och uppgivenhet, efter den senaste tidens tragiska händelser. Droger och självmord får inte vara en del av vårt samhälle!”

– Bakgrunden till det öppna brevet är att det inträffat tre självmord i kommunen inom en månad. Det är en tragedi när unga människor väljer att ta sitt liv, säger Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums till SVT Nyheter Värmland.

Till dig som tänker på självmord – det finns hjälp att få

Grums kommun har knappt 9000 invånare. I mars förra året uppmärksammades Grums i ett reportage i SVT:s Uppdrag granskning. Där togs bland annat självmordsstatistiken upp som ett av kommunens problem. Nu är ämnet aktuellt igen med den senaste tidens självmord.

– Det finns både droger och psykisk ohälsa i bakgrunden. Vi vill ha bättre samverkan med polisen och landstinget. Jag vill ha en polisiär närvaro i Grums på ett annat sätt, säger Leif Haraldsson.

– Ökad polisiär närvaro kan vara en bit på vägen. Det kan förebygga brottslighet, det är vi medvetna om. Ambitionen för oss är att vara mera synliga, säger Orla Kristoffersson, lokalpolisområdeschef.

 – Vi kan göra punktinsatser, det är en kortsiktig lösning. Långsiktigt behöver vi nog sätta oss tillsammans med andra parter och diskutera insatserna, fortsätter Orla Kristoffersson.

Nollvision

I det öppna brevet skriver Leif Haraldsson också om den nollvision Grums kommun har för att förebygga självmord.

Den 26 maj kommer ska kommunen ha ett möte med polisen för hitta vägar till ett nytt förbättrat samarbete.

Han avslutar det öppna brevet med raderna: ”Ensam är inte stark men via förbättrade samarbeten och förebyggande åtgärder är jag övertygad om att vi kommer att nå vår vision!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.