Kriminalinspektör Anders Forsman är kritisk till sitt eget förhör med Christian för 18 år sedan. Foto: SVT

Polisen om Kevinförhöret: I dag skulle det ha brutits direkt

Uppdaterad
Publicerad

Christian, 7, förhördes av polisen i nästan fem timmar. Till slut erkände han att bröderna flyttat Kevins kropp – trots att kriminalteknikerna hävdade att det var omöjligt. I dag är kriminalinspektör Anders Forsman mycket självkritisk.

– Det han säger och svarar där kan det inte finnas något värde i, säger han till SVT:s Dokument inifrån.

I augusti 1998 hittades fyraårige Kevin död på en lastpall en bit ute i vattnet i Kyrkviken i Arvika. Den rättsmedicinska undersökningen visade att han hade strypts till döds och händelsen utreddes som mord. Det dröjde inte länge innan bröderna Robin, 5, och Christian, 7, misstänktes ligga bakom dödsfallet.

Nu har Dokument inifrån granskat fallet.

Fallet Kevin

LÄS MER: Bröderna tvivlar på att de dödat Kevin – minns inte händelsen

Plockade in minnesforskare

I oktober stod polisen och stampade i förhören med pojkarna och beslutade sig för att plocka in minnesforskaren Sven Åke Christianson som konsult. Vid den tidpunkten hade Christianson stjärnstatus efter sin roll i Thomas Quick-utredningen, som numera betraktas som en rättsskandal.

Sven Åke Christianson övertygade polisen om att bröderna hade mer att berätta om Kevins död och rekommenderade många och täta förhör för att bygga upp förtroendet. Bland annat genomfördes en vallning vid en flytbrygga, cirka 30 meter från lastpallen där kroppen hittades.

Kan inte ha flyttat kroppen

Förhören med barnen var spretiga. Robin kom med den ena fantasifulla historien efter den andra. Han pratade om en drunkning och ett knivmord. Ibland bråkade två gubbar med Kevin, andra gånger hade han själv fällt Kevin eller så hade Christian sparkat honom i vattnet. Gemensamt var att historierna var koncentrerade kring flytbryggan.

Christian konfronterades med vad Robin sagt och hävdade att han ljög. Under förhörens gång ändrades Christians berättelse. Han gick med på att han varit med Robin på flytbryggan och sade att han hade sett andra barn bråka med Kevin, men historierna handlade fortfarande om att Kevin hade drunknat.

LÄS MER: Polisen: Förhör hanteras annorlunda i dag

Samtidigt avfärdade polisens tekniker att pojkarna skulle ha klarat av att flytta kroppen till lastpallen utan att den fått spår av skador i form av till exempel hudavskrapningar.

Avslöjar skadorna

En vecka efter vallningen höll polisen nya förhör med pojkarna. Det är nu som polisen hävdar att erkännandet kommer. Det är också nu som polisen beslutar sig för att beskriva skadorna på Kevins kropp för pojkarna.

Förhörsledare Ingrid Harrysson berättar att Kevin har ett blåmärke på halsen och ber Robin förklara hur han fått det. Robin säger att Kevin slagit sig på halsen när han ramlade – det är första gången som han nämner skadan på halsen.

Även Christian informeras om skadorna och frågas ut om hur de uppstått.

Efter nästan fyra timmar tar kriminalinspektör Anders Forsman fram ett flygfoto över mordplatsen. Till slut säger Christian att Kevin inte riktigt orkade andas, att han dog och att bröderna bar honom till lastpallen.

Efter fyra timmar och 50 minuter avslutas förhöret med Christian – utan att han uttryckligen sagt att han dödat Kevin.

LÄS MER: Expert: Enstaka förhör räcker inte när barnet är förövaren

Senare samma kväll pratar Rolf Sandberg med Robin. Samtalet spelas inte in. Allt som finns är ett kort referat av Sandberg, där det står att Robin berättat att Christian kvävde Kevin med en pinne och att bröderna sedan släpade kroppen till lastpallen.

Dagen efter hålls ett nytt förhör med Robin, som inte heller videobandas. Man försöker få honom att upprepa anklagelsen mot Christian men det går dåligt. Till slut svarar han ja på frågan om Christian pressade en pinne mot Kevins hals. Christian förhörs inte mer och får inte chans att svara på anklagelsen.

Pressade att lösa fallet

När Anders Forsman 18 år senare tittar på sitt nästan fem timmar långa förhör med Christian är han sjävkritisk. Han säger att utredarna var pressade att lösa fallet och menar att tillvägagångssättet var helt fel.

– Det här skulle ju aldrig... i dag skulle det ha brutits direkt. Det är ju inga värden kvar här. Han vill absolut inte medverka, han orkar ju inte mer, det är ju hur uppenbart som helst, säger han och fortsätter:

– Han (Christian reds anm.) vet ju inte hur han ska ta sig ur det här. Det han säger och svarar där kan det inte finnas något värde i.

Enligt Dokument inifrån frågade Ingrid Harrysson Robin om skadorna på halsen över hundra gånger i ett av förhören, som varade i nästan två timmar.

– Det är inte bra. Det kan jag säga i dag, det kan jag se som att det är inte bra, säger Ingrid Harrysson.

Dokument inifrån har kontaktat förundersökningsledare Rolf Sandberg för att fråga om brister i utredningen, men han har avböjt. Även Sven Åke Christianson har avböjt från att medverka i dokumentären.

Den tredje delen av Dokument inifråns granskning av Kevinfallet sänds klockan 20 på SVT1 i kväll. Se de två första delarna på SVT Play.

LÄS MER: Minnesforskarens metoder kritiseras

LÄS MER: Poliserna fortfarande osäkra på vad som hände Kevin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet