Det finns tre alternativ för alla röstberättigade i Hagfors kommun. Foto: SVT

Råda skolas framtid blir folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen landar röstkort i brevlådorna hos nästan 10.000 röstberättigade i Hagfors kommun. Den 13 november kommer en folkomröstning att ske som ska vara rådgivande inför beslutet om Råda skolas framtid. – Att tioåriga barn ska behöva åka buss två timmar per dag, det är helt orimligt, säger Bo Westlund.

Det finns tre alternativ för alla röstberättigade i Hagfors kommun. Det första alternativet är att Råda skola behåller klasserna från förskola upp till sjätte klass. Andra alternativet innebär att eleverna från fjärde till sjätte klass flyttas och placeras i skolan i Ekshärad. Eller så kryssar de i det tredje alternativet och på så vis avstår från att ta ställning.

En kommunal folkomröstning av det här slaget är ovanlig men efter 3.000 inlämnade namnunderskrifter har en föräldragrupp i Råda fått gehör.

Folkomröstning Råda Skola

Initiativtagande föräldragrupp

Bo Westlund är engagerad i den föräldragrupp som tagit initiativet att samla in namnunderskrifterna som stödjer en upprustning av den befintliga skolan med klasser från förskolan till årskurs sex.

– Skolan är navet. Det är det som får folk att flytta in och det som ger arbetstillfällen. Om vi ska avveckla delar av kommunen eller om vi ska utveckla det vi redan har. En liten kyrkby som Råda är ett ställe som många vill flytta och bo på, men då vill man också ha en bra skola, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet