Anders Ajaxson, projektledare för Ransäterdagarna 2014. Foto: SVT

Ransäterdagarna blev träningsläger för partierna

Uppdaterad
Publicerad

En vädermässigt varm vecka har passerat – men hur het var debatten i Ransäter?

Det är den åttonde och sista dagen av politikerveckan på Erlandergården i Ransäter. Kristdemokraterna står på scenen och får avsluta arrangemanget, som är ett initiativ med anledning av det nuvarande supervalåret.

Sju partier har fått varsin dag och projektledaren Anders Ajaxson konstaterar att veckan kunnat genomföras som planerat.

Politikerveckan i Ransäter

Mindre publik

Men vädret har man inte kunnat rå på. Värmen har dämpat besöksantalet, tror Anders Ajaxson som uppskattar veckans publik till blygsamma 500 personer.

– Det har framför allt varit ett träningsläger för partierna som moblilerat sina medlemmar, säger han.

Under veckan har flera utspel har gjorts. Miljöpartiet vill till exempel lägga ner Region Värmland och Vänsterpartiet gick ut och lovade gratis kollektivtrafik till unga, vid en valvinst.

Själv berördes Anders Ajaxson av Centerpartiets Anders W Jonssons tal om vänskapsbandet mellan den före detta socialdemokratiske statsministern Tage Erlander och centerledaren Gunnar Hedlund.

Kan bli kulturveckor

Veckan har budgeterats till 220.000 kronor, och finansieras av Region Värmland och Munkfors kommun. Till skillnad från förebilden, rosévinsstinna Almedalsveckan i Visby, har man hållit det spartanskt på Erlandergården.

– Nivån har varit kaffe, sallader, tekakor och glass. Inget som helst överdåd, säger Anders Ajaxson.

Hur framtiden för Ransäterdagarna ser ut är ännu oklart. Men de närmsta åren skulle kunna innebära temaveckor med kulturell inriktning. Om det blir ytterligare en politikervecka skulle den arrangeras först nästa valår, 2018.

– Det var ju ett experiment, men alla partier är nöjda, säger Anders Ajaxson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Ransäter

Mer i ämnet