Rättegången mot Karlstad kommun förväntas pågå i två dagar. Foto: SVT/TT

Rättegång inledd: ”Vill ha upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mellan ett litet barn och Karlstads kommun. 2013 uppdagades att barnet utsatts för en rad sexuella trakasserier av ett annat barn på en förskola i Karlstad.

Mamman – som stämt kommunen på 300 000 kronor – anser inte att kommunen gett hennes barn upprättelse.

– De har haft lång tid på sig att erkänna att de gjort fel.

Trots att sextrakasserierna uppdagades och att det sattes in åtgärder kunde problemen pågå under ett års tid, menar mamman.

Hon nöjer sig inte med att Skolinspektionen kritiserat kommunen och att den vidtagit åtgärder. Det här handlar om upprättelse för hennes barn och andras, säger hon.

LÄS MER: Treåring sextrakasserad på förskola – nu stäms kommunen

– Jag har ändå gett kommunen en ärlig chans att be om ursäkt att ge oss upprättelse och erkänna att de har gjort fel och det har de inte gjort under den här tiden.

”Känns som sista utvägen”

– Det har tagit väldigt lång tid att komma dit vi är idag och det här känns som det är sista utvägen. Det är inget vi egentligen ville men, nu står vi här och det är för min familjs skull, men också för alla andra barn så att ingen annan ska råka ut för något liknande, säger mamman.

Enligt hennes berättelse, som också delvis bekräftas av personalanteckningar, började det hela med mindre allvarliga händelser på förskoleavdelningen 2012. Det hela eskalerade sedan och övergick i sexuella trakasserier utförda av ett annat äldre barn på avdelningen.

– De sista månaderna innan det upptäcktes att personalen inte agerat så var det väldigt allvarliga händelser, säger mamman.

Problemen eskalerade – trots åtgärder

Mamman beskriver att hon och personalen hade en bra dialog och berättade för varandra om varje ny incident. Förskolan satte in åtgärder för att ha koll på det barn som trakasserade, men ändå fortsatte problemen och blev grövre. Däri ligger hennes största besvikelse, att hon litade på att barnet var i trygga händer.

– Just där och då fick vi skenet av att det fanns åtgärder och att gjorde saker att för att skydda och senare när det uppdagades att så inte var fallet kändes det fruktansvärt.

Hur mådde ditt barn då?

– Jättedåligt, jätteledsen och eftersom tilliten var så låg till personalen var hela situationen jättedålig.

Hur viktig tror du den här domen kommer att vara?

– Jag tror den kan bli väldigt viktig. För att det handlar ju om skyddsaspekten och personalens skyldighet att agera när något är fel i barngruppen. När barn blir utsatta för någonting.

Kan bli prejudicerande

Rättegången, som hålls bakom stängda dörrar, avslutas imorgon tisdag. Med stämningen har mamman krävt 250.000 kronor i diskrimineringsersättning och 50.000 för psykiskt lidande.

Kommunen bestrider både skadeståndskravet och diskrimineringsersättningen. I övrigt vill de inte kommentera det enskilda ärendet utan avvaktar domen, en dom som kan få stor betydelse.

– Om det hamnar i högre domstol kan det bli prejudicerande. Det finns inte så många rättsfall som har den här konstellationen alltså barn mot kommun. Som är prövade i högre instanser och som har just de här ingredienserna med sexuella övergrepp. Så jag tror att det kan få en betydelse i perspektiv av vad skolan ska vidta för åtgärder för att stävja sådant här, säger advokat Stefan Liliebäck som är barnets ombud i målet.

”Kommunen ska skydda våra barn”

Karlstads kommun har ändrat sina rutiner efter att man fick kritik från Skolinspektionen för bristande tillsyn.

Har du något budskap till kommunen?

– Kommunen har ett uppdrag och en skyldighet att skydda våra barn och bevaka deras mänskliga rättigheter. Det är deras uppgift, det är något som vi föräldrar ska kunna kräva, säger mamman.

Hur mår ditt barn i dag?

– Jättebra, som vilket barn som helst. Efter att vi flyttade härifrån så blev mitt barn sig själv igen.

TV: Här kan du se hela inslaget och höra mamman berätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.