I dag möts mamman och kommunen i tingsrätten. Foto: SVT

Mamma stämmer Karlstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag startade rättegången i målet där en mamma stämt Karlstads kommun för att hennes barn sextrakasserats på en förskola. Mamman kräver 300.000 kronor i ersättning.

– Det har fått följder för barnet i form av psykiskt lidande, säger advokaten.

Det var våren 2013 som det uppdagades att barnet utsatts för olika sexuella trakasserier av ett lite äldre barn på barnets förskola i Karlstad. Mamman fick berättat för sig om upprepade grova och mindre allvarliga sexuella handlingar som barnet utsatts för, men trots att personalen var medveten om problemen kunde de fortsätta menar mamman.

LÄS MER: Rättegång inledd: ”Vill ha upprättelse”

Meningarna går isär när det gäller frågan om de åtgärder som vidtagits av personalen var tillräckliga eller inte men mamman anser att förskolan brustit och kräver 300 000 i diskrimineringsersättning och skadestånd för personskada.

Normalt hanteras problem som rör förskolor och skolor av Skolinspektionen, BEO, Barn och elevombudsmannen eller DO, Diskrimineringsombudsmannen. I det här fallet har Skolinspektionen utrett och riktat kritik mot kommunen, men mamman som anmält kommunen tycker inte att det är tillräckligt. 

Omvänd bevisbörda

Enligt 5 kap. l § första stycket i diskrimineringslagen ska den som inte uppfyller sina skyldigheter att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier eller sexuella trakasserier betala diskrimineringsersättning för den kränkning som överträdelsen innebär. Advokat Stefan Liliebäck menar att bevisbördan nu ligger på Karlstads kommun.

– Om det finns anledning att tro att barnet utsatts för sexuella trakasserier så blir bevisbördan omvänd i ett diskrimineringsärende.

Vill ha en öppen förhandling.

Förhandlingar som rör barn och sexbrott hålls som regel bakom stängda dörrar, men mamman vill att den här rättegången ska vara öppen.

– Min klient vill inte ha stängda dörrar, hon vill bara att barnets och hennes identitet ska skyddas, säger Stefan Liliebäck .

Ovanligt fall

2014 dömdes Karlstads kommun att betala skadestånd till en gymnasieelev som utsatts för sexuella trakasserier av en annan elev på skolan. Men något ärende med så här små barn känner advokat Stefan Liliebäck inte till.

– Det som gör det här fallet speciellt är att det handlar om skolans ansvar för vad små förskolebarn gör mot varandra ur ett diskrimineringsperspektiv, säger Stefan Liliebäck.

Vad tror du om utgången i det här målet?

– Jag hade inte stämt om jag inte gjort bedömningen att min klients utsikter är goda. Hon har fullt fog för det här.

Kommunen vill inte kommentera

Karlstads kommun har efter kritiken vidtagit åtgärder i form av utbildning och översyn av rutiner berättar skoldirektören Maria Kjällström. I samband med dagens rättegång vill kommunen inte göra några uttalanden.

– Vi har valt att inte kommentera det enskilda ärendet innan vi har en dom, säger Maria Kjällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.