– Vi kommer att vara förlorare om vi inte går med i Västra Götaland-regionen, hävdade Tomas Riste (S) som är ordförande i regionens styrelse. Foto: SVT

Regiondebatt: Ja till Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett majoritetsbeslut i styrelsen. Socialdemokraterna  och Centern stödde förslaget att Värmland ska tillhöra Västra Götalandsregionen.

Värmland ska tillhöra Västra Götaland. Den åsikten kommer Region Värmland att framföra i sitt remissvar på regionindelningskommitténs förslag till nya storregioner i landet. Det står klart efter att regionstyrelsen idag behandlat frågan.

– Det krävs att vi är med i ett större sammanhang och vi kommer att vara förlorare om vi inte går med i Västra Götaland-regionen, hävdade Tomas Riste (S) som är regionråd och ordförande i regionens styrelse.

Värmland i storregion

– Vi kan inte ha ett Sverige som haltar sig fram med små och stora regioner. Vi måste hitta en modell där Sverige håller ihop.

Ett större sammanhang

Centerpartiet står i den här frågan på samma linje som Socialdemokraterna men med delvis andra motiv.

– Vi vill ha starka kommuner som kan fatta starka beslut om skola, vård och omsorg. Men starka kommuner måste finnas i ett större sammanhang, alltså i en större region, hävdar Ola Persson centerpartist från Sunne.

– Alternativet är kommunsammanslagningar. En storregion där Värmland ingår i Västra Götaland, det sammanfaller med vårt partis ideologi.

Allmänna val

Fyra partier var emot remissyttrandet: Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna  och Vänsterpartiet, men Vänstern valde att inte reservera mot beslutet.

Moderaterna har tydligt varit emot en anslutning till Västra Götaland. Därför reserverade sig Stina Höök som är 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.

– Visst behövs det reformer på det här området, men det minsta man kan begära är att värmlänningarna i allmänna val får möjlighet att ge sin syn på frågan.

– Dessutom tror vi inte att stordrift löser alla de problem som vi har framför oss. Börja om från början och skjut beslutet några år framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet