Foto: SVT

Riste (S) om regionbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvensen kan bli att det inte blir någon regionreform alls. Det spår regionråd Tomas Riste idag.

Tomas Riste (S) är regionråd i Region Värmland och kommenterar beskedet till SVT Nyheter Värmland strax efter att det har blivit känt att regionindelningen skjuts på framtiden.

– För det första tycker jag att det är lite synd eftersom länstyrelserna också är valmyndighet, vilket innebär att ska vi klara en regionreform till år 2019 så hade det varit bra. Samtidigt har jag respekt för att man tycker att 2018 ligger väldigt nära i tid.

Värmland i storregion

Kom beskedet som en överraskning för dig?

Inte så till vida att det ju just nu pågår diskussioner i riksdagen om hur man ska göra den här reformen. Jag tror att vi de närmaste veckorna här kommer få rätt många besked om förändringar, nya tankar och nya inspel. Samtidigt tror jag att det är väldigt viktigt att man hittar en bred majoritet i riksdagen. Man kan ju inte göra en ny regionreform när man byter regering. Men det innebär också att vi kommer få se vissa förändringar i det som vi diskuterat under en lång tid.

Vad får detta för konsekvenser tror du?

Det kan bli stora förändringar. Det kan bli allt från att det inte blir alls något av en regionreform alls vilket också får stora konsekvenser. Vad gör man då med Skåne, Västra Götaland och Stockholm när nästan hälften av Sveriges befolkning redan ingår i regioner och hur ska vi andra överleva? Vad får det för konsekvenser? Så alldeles oavsett vad de här samtalen leder fram till så får det långtgående konsekvenser.

Landshövdingen: ”Nöjd med beskedet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet