SÅ här kan den nya silhuetten från älven bli Foto: Arrhov Frick arkitektkontor

Så kan höghuset vid Karlstads gamla stadshus bli

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska förslaget till ny detaljplan för området i Karlstad där stadshuset ligger ut på samråd. Förutom att bygga ett 16 våningar högt hus i det kulturhistoriskt värdefulla kvarteret Almen vill bolaget bygga ett nytt hus på tre våningar samt bygga på stadshuset med tre våningar.

Det är företaget MSTWBG fastigheter AB, med affärsmannen Mikael Solberg i spetsen, som vill ändra detaljplanen. Kommunen beslutade att sälja stadshuset till bolaget 2015, en omdiskuterad affär bland annat på grund av hur fastigheten värderades, och nu finns planer på omfattande förändringar.

Fastighetsbolaget vill bygga till gamla stadshuset med tre våningar och bygga två nya byggnader. Den ena, ett tre våningar högt hus bakom stadshuset, den andra ett 16 våningar högt hus öster om stadshuset på Almentorget. Tidigare har kommunen arbetat med ett förslag till ny detaljplan för ett 14 våningar högt hus, men nu har ritningar arbetats om och kommunen har gjort ett förslag till ny detaljplan som tillåter förändringarna.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad
Så kan det nya höghuset se ut Foto: Arrhov Frick arkitektkontor

Läs mer: Landskapsarkitekt kritisk mot höghusplaner

Tanken är att 16-våningshusets fasad i huvudsak ska bestå av glas. Husets fot kommer utgöra 7,5 x 12 meter. I bottenvåningen och i de två översta våningsplanen planeras för café eller restaurang. Våningarna däremellan ska innehålla kontor och bostäder.

Med en påbyggnad på tre våningar blir stadshuset totalt sju våningar högt. Enligt kommunen ska utseendet på byggnaden, som har ett kulturhistoriskt värde, bevaras och påbyggnaden ska i huvudsak ska ha en fasad som består av glas, trä och metall. I stadshuset kommer det att bli det tillåtet med bostäder, kontor och centrumändamål.

Kommunen planerar att ställa ut förslaget till ny detaljplan mellan 27 mars och 27 april och då får alltså Karlstadsborna lämna sina synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet