Blomsterkransar, nubbe och sång – trion firade traditionsenligt på segelbåten Aela. Foto: Privat

”Vi sjöng snapsvisor så det stod härliga till”

Uppdaterad
Publicerad

De startade från Mörudden på Hammarö i början av maj och ska segla jorden runt. Nu har de kommit till Frankrike och där firade de en riktigt svensk midsommar!

– Vi firade midsommar så svenskt och traditionsenligt vi bara kunde! Vi bjöd in fler svenskar från hamnen och hade sillunch med matjessill, färskpotatis, gräddfil med gräslök, smör och snaps, säger Emmie Nilsek.

Femkamp, kransar och snapsvisor

Timoty Nilsek, Emmie Nilsek och Sofia Johansson ska leva tillsammans på en segelbåt i över tre år. Kapten Timoty Nilsek köpte båten 2014 efter många timmar av renovering bar det så av. Från Mörudden har de sen seglat till Holland och Frankrike.

Men trots att trion, som nu även har gästen Emma ombord, är många mil hemifrån så firades midsommar enligt konstens alla regler.

– Vi hade kransar i håret, hissat flaggspel, en stor klubbflagga och en Sverigeflagga i masten. Vi hade även en femkamp och sjöng snapsvisor så det stod härliga till! Så känslan av svensk midsommar var total!, säger Emmie Nilsek.

Ismaskin gav lycka

Efter drygt en och en halv månad på båten saknar de mest en vardaglig sak:

– Kall dryck! Vi har ingen kyl ombord. Igår fick vi kyla öl hos grannbåten, det var så lyxigt! I en hamn i Nederländerna fanns en ismaskin, vi blev i extas när vi hittade den och kunde dricka cola med is i!, säger Emmie.

Mot Storbritannien

Planen nu är att fortsätta i morgon från Boulogne-sur-Mer till Cherbourg. Nästa vecka bär det sen av till Storbritannien. Och än så länge är gänget nöjda:

– Allt har gått jättebra!, säger Emmie Nilsek.

Bara hav i 25 dagar

Efter Storbrittanien bär det av söderut mot Spanien, Portugal och i november – december korsar man Atlanten. Att segla över öppet hav så länge, blir något nytt för gänget.

– Det ska bli en spännande utmaning att segla över Atlanten som vi alla ser väldigt mycket fram emot. Det är omöjligt att säga hur man kommer hantera att vara ute till havs och inte se land på 25 dagar, men vi är taggade, säger Emmie.

Efter en tid i Västindien passerar de Panamakanalen till Stilla havet. Trions jordenruntseglats kan följas på instagram under windpowered_se och på sajten windpowered.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.