Foto: SVT

Startår ska ge undersköterskor jobbgaranti

Uppdaterad
Publicerad

Värmland kommer att sakna runt 3 000 undersköterskor år 2025, visar siffror från SCB i december. Kommuner och landsting lockar nu med ett introduktionsår som ska ge garanterat fast jobb som undersköterska i Värmland.

– Jag vill gärna hjälpa, så mycket jag kan, säger undersköterskan Ali Mohammadali som går introduktionsåret för undersköterskor.

Ali Mohammadali får en kick av att hjälpa andra människor, och arbetet som undersköterska betyder mycket för honom. Efter vård- och omsorgsprogrammet startade han sitt introduktionsår på ett vårdboende. Nu är han inne på andra halvan av året och jobbar i hemtjänsten på Herrhagen. I dag besöker han Isa-Greta Olsson, som han bland annat tränar gång med.

– Han är väldigt trevlig, han. Jag tycker bra om honom, säger Isa-Greta Olsson, och berättar att hon bland annat gett den nya undersköterskan lektioner i värmländska under hans besök.

Framtidsyrken få söker

Leder till garanterat jobb

Jobbgarantin gör att Ali inte behöver jobba som timvikarie. Det gör många andra, säger han, och det tar tid innan timvikariatet blir till en fast anställning.

– Det här är helt nytt, och efter ett år har man garanti till jobb. Det är kanonbra, tycker jag, säger Ali Mohammadali.

Meningen är att Ali ska få sällskap av fler nyutexaminerade undersköterskor. Alla som går ut vård- och omsorgsprogrammet med godkända betyg kommer att erbjudas plats på introduktionsåret.

– Vi hoppas väl att det ska leda till att fler utbildar sig till undersköterskor, att man får en grundligare start, att man får känna på yrket mer och att man dels kan få testa på både vårdboende och hemtjänst, säger Erica Jönsson som är Alis handledare.

Man kan visserligen börja jobba som undersköterska direkt efter utbildningen. Men den som går introduktionsåret är alltså garanterad jobb i Värmland.

– Vi hoppas att jobbgarantin som vi erbjuder till alla som går vård- och omsorgsprogrammet med med godkända betyg ska locka fler att utbilda sig inom vården, eftersom man vet att man är garanterad jobb efter utbildningen, säger Lena Andersson som är personal- och utredningssekreterare.

”Mycket oförtjänt kritik”

Och Alis handledare Erica Jönsson vill gärna visa på yrkets fördelar.

– Jag personligen tycker att det är ett jättehärligt yrke. Jag är verkligen stolt över mitt yrke och tycker att det är jättebra, och helt fantastiskt. Att man kan få hjälpa människor i sin vardag. Det ger så mycket tillbaka, tycker jag, säger hon.

– Jag tycker att det har fått väldigt mycket oförtjänt kritik med åren, så jag skulle vilja lyfta upp det litegrann. Det är absolut inte så illa som det låter, det är mycket, mycket bättre, fortsätter hon.

Ali Mohammedali håller med.

– Jag själv längtar efter jobbet och snart hoppas jag få fast tjänst också. Jag kan rekommendera alla att gärna, kör nu på det! säger han och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet