Foto: SVT

SVT granskar: Finns praktikplatser till estetelever

Publicerad

Förra veckan beslutade gymnasienämnden att lägga ner det estetiska programmet vid gymnasiesärskolan i Karlstad. De menade att det var omöjligt att anordna praktik åt eleverna och finns för få möjligheter till jobb efter utbildningen. Men när SVT Nyheter Värmland ringer runt så visar det sig att det åtminstone finns praktikplatser.

Innan nedläggningsbeslutet gjordes en utredning på förvaltningen. Där konstaterar utredaren att samtliga elva tillfrågade kulturaktörer i Karlstad säger nej till att ta emot praktikanter från gymnasiesärskolan, något som framgick på presskonferensen efter nedläggningsbeslutet den 15 februari.

Men när SVT Nyheter Värmland kontaktar kulturaktörerna som fått frågan om praktikplatser visar det sig att flera säger nej för att de inte har någon estetisk verksamhet, eller någon verksamhet på dagtid överhuvudtaget.

Nedläggning av estetprogrammet

På NWT är det inte tidningsredaktionen som fått ta emot frågan om praktik för esteteleverna, utan ekonomiavdelningen. Dessutom uppger Värmlandsteatern, biblioteket och Dansstudion tvärtemot vad som redovisats i utredningen att de visst är villiga att ta emot praktikanter från gymnasiesärskolan.

Lista: Se vad kulturaktörerna på listan svarade när SVT ringde

Ia Pettersson Testouri är en av delägarna på Dansstudion i Karlstad, och hon blev förvånad när hon såg gymnasieförvaltningens utredning. Karlstads dansförening håller till i lokalerna, som anordnar dans för människor med funktionsvariationer.

Tillsammans med Dansstudions övriga verksamhet menar Ia Pettersson Testouri att det skulle kunna bli en rik praktik för en elev på särskolegymnasiets estetprogram.

– Varje måndag och tisdag har vi dansgrupper för den här målgruppen, och där skulle man kunna hitta lösningar och samverka oavsett om man har en personlig assistent eller om man klarar att gå hit själv, säger hon.

När gymnasieförvaltningens utredare Peter Mårtensson får höra att tre av kulturaktörerna på listan kan tänka sig att ta emot praktikanter från estetprogrammet när vi ringer runt och frågar, säger han att det är en bild han inte känner igen.

– Jag har fått de svar jag har redovisat, tydligt, utifrån de frågeställningar jag har gjort. Så det är två helt olika bilder. 

Även gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M) uttrycker samma sak.

– Ja, det är ju olyckligt att de inte har förmedlat det till förvaltningen och till oss, om det är så att de seriöst är beredda att ta emot praktikanter, säger han.

Men det var just det de gjorde. Dansstudions andra delägare, Susanne Renck Kullgren, arbetar också som danslärare på estetprogrammet på Sundstagymnasiet.

Susanne reagerade när hon fick se i utredningen att Dansstudion sagt nej till praktikanter, och skickade ett mejl till bland andra förvaltningens utredare Peter Mårtensson och nämndens ordförande Daniel Berghel (M).

Erbjöd praktikplatser – nämndes inte i utredningen

I mejlet skriver hon att hon inte fått den information gällande kursinnehåll och omfattning på praktiken som utredningen påstår att hon har tagit del av. Hon skriver också att det skulle kunna finnas möjlighet till APL-platser på Karlstads dansförening i kombination med Danstudions verksamhet.

Mejlet skickades den 13 februari, alltså två dagar innan nämnden fattade beslutet att lägga ner estetprogrammet. Men utredaren Peter Mårtensson såg ingen anledning att kontakta dansstudion och fortsätta diskussionen med dem.

– Det anser jag inte är min uppgift i så fall, utan då har jag ju lämnat min utredning. Jag hade ju presenterat den i både arbetsutskott och i det politiska livet och resterande också, det var ju bara nämnden kvar och jag hade ju lämnat ifrån mig min utredning då.

SVT: Är det inte ändå bra att all information ligger på bordet när nämnden ska fatta ett sådant här viktigt beslut? För de fattade ju beslutet utifrån att det inte finns några praktikplatser, som din utredning ju säger?

– Jo, självklart, visst är det väl det. Men det är inte utredarens sak att ta fram det utan de som fattar beslutet, och de har ju fått den här informationen som du beskriver.

Gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M) fick också mejlet samtidigt som Peter Mårtensson på förvaltningen.

– Det är ju olyckligt om hon upplever det på det sättet att hon inte har fått full information och att hon i det fallet inte har blivit behandlad på rätt sätt.

– Det jag förstod när det gällde Dansstudion, när jag pratade med vår utredare i frågan, så konstaterade han att de har sina aktiviteter på helger och kvällar, vilket gör det väldigt svårt att placera en person där på en APL-plats, säger Daniel Berghel (M).

Dansstudion: ”Låter väldigt fyrkantigt”

Men det stämmer alltså inte, och både Susanne Renck Kullgren och Ia Pettersson Testouri på Dansstudion är kritiska till hur frågan har hanterats från kommunens sida.

Vad tänker du om att ni förekommer i den här utredningen och att det står att ni har sagt nej till att ta emot en praktikant?

– Jag tänker att det låter väldigt fyrkantigt och att inte diskussionen har tagits med oss på ett öppet sätt, säger Ia Pettersson Testouri på Dansstudion i Karlstad.

De hoppas på att länets kulturaktörer vill gå samman och försöka hitta en lösning tillsammans för eleverna på estetprogrammet. Gymnasieförvaltningens utredare Peter Mårtensson tycker att det låter som en god tanke.

Hur kommer det sig att ni inte har bjudit in till den här dialogen innan?

– Jag har inte alls haft den bilden i min utredning, säger Peter Mårtensson.

Men gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M) menar att det inte räcker med enstaka praktikplatser för att estetprogrammet på särskolegymnasiet i Karlstad ska fylla sitt syfte.

– Vi strävar ju efter att de som går här på gymnasiesärskolan ska ges så goda förutsättningar som möjligt att få någon form av anställning. Det räcker inte med praktik i sitt huvudämne, utan det måste finnas någon möjlighet till jobb också, säger han.

Så här svarar kulturaktörerna på frågan om de kan ta emot en praktikant från gymnasiesärskolan när SVT Nyheter Värmland ringer och frågar:

Wermland opera: Nej

Spinneriet: Nej

Scalateatern: Nej, har ingen estetisk verksamhet

Gjuteriet: Nej, har bara verksamhet på kvällar och helger

Värmlandsteatern: Ja, vi kan ta emot praktikanter

Biblioteket: Ja, vi kan ta emot praktikanter

Värmlands museum: Nej

Nya Wermlands-Tidningen (ekonomiavdelningen): Nej, har ingen estetisk verksamhet

Värmlands Folkblad: Nej, vi tar bara emot praktikanter från eftergymnasiala utbildningar

Skaparverkstan: Nej, har bara verksamhet på lördagar

Dansstudion: Ja, vi kan ta emot praktikanter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet