Foto: SVT

Sista föreställningen för säresteterna på Sundsta framkallade mycket känslor

Uppdaterad
Publicerad

”Jag har en dröm” var särgymnasiets estetiska linjes sista stora produktion. Och något som för flera var sorgligt gav också publiken en känsla av glädje och gemenskap.

– Det är jätteroligt, men tråkigt att det är den sista, säger Xander Eriksson, elev och skådespelare.

Innan föreställningen börjar på Arenan i Karlstad fylls platserna med folk tills det är helt fullsatt. Stämningen är förväntansfull och glad och när showen väl börjar är publiken minst lika taggad som skådespelarna på scenen.

Det är svårt att avgöra vem som taggar vem. En efter en får skådespelarna stå i strålkastarljuset och berätta som sina drömmar.

Nedläggning av estetprogrammet

Oscar Sundén vill bli serietecknare. Emma Larsson vill jobba i mataffär och Xander Eriksson vill bli natur- och djurfotograf. Han har fotat sen han var liten. Och de fyra år på gymnasiet som nu snart passerat har påverkat eleverna mycket.

– Det är ett bra program. Eleverna blommar ut och får självförtroende. Några vågade inte stå på scen i början och vägrade repliker. Nu tar de för sig och har roligt ihop. Vi känner varandra innan och utan, säger Linda Ödlund, elevassistent.

Det håller Xander Eriksson med om och säger att estetinriktningen betyder väldigt mycket för honom.

– Jag har vuxit som person och blivit mer flexibel.

En stunds Kurdistan på Arenan

När Nazrin Taisheh berättar för publiken om hennes dröm, att få åka tillbaka till Kurdistan och dansa med sina släktingar blir det fest. Hon och hennes vänner bjuder in publiken till scenen och hälften av alla åskådare springer ner och dansar armkrok sida vid sida. Resten står upp och klappar händerna i takt. När föreställningen är slut syns tårar i ögonen på flera lärare.

– Det kommer att bli tomt, säger Linda Ödlund.

För lite drygt två år sedan beslutade Karlstad-Hammarös gymnasienämnd att lägga ned gymnasiesärskolans estetprogram på Sundstagymnasiet i Karlstad.

I klippet ovan berättar flera av eleverna om sina framtidsdrömmar som de byggt föreställningen utifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet