Foto: David Hårseth

SVT Nyheter Värmlands nyhetsår 2016

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Värmlands redaktion och redaktionschef blickar tillbaka över nyhetsåret, och anmärker på några av årets stora händelser.

2016 har varit ett dramatiskt nyhetsår i Värmland. Det började egentligen redan under natten till nyårsdagen 2016, då Arvikaborna vaknade till nyheten om att det anrika Dahlinhuset på Storgatan i Arvika stod i full brand.

– Det är en vacker byggnad, och tyvärr är den en del av stadsbilden i Arvika, det är svåra skador på huset, sa räddningschef Mattias Larsson till SVT Nyheter Värmland.

Ingen boende kom till skada, men det gamla huset gick inte att rädda. Långt senare, i november, hade räddningstjänstens utredning om branden avslutats, och man konstaterade då att brandorsaken troligen var en nyårsraket som hade antänt huset.

Foto: SVT

Strax före nyår 2015/16 inleddes också den kedja av händelser som ledde till att chefen för Karlstad Airport, Peter Landmark, slutade och fortfarande är under brottsutredning.

Startskottet var SVT Nyheter Värmlands avslöjande om att det fanns ett hemligt avtal mellan flygplatsen och flygbolaget BMI om villkoren för flygtrafiken till Frankfurt.

Avtalet gav bland annat BMI rätt att inte betala några startavgifter för sin trafik vid flygplatsen. BMI betalade inte heller något för passagerarincheckning och bagagehantering.

Läs mer: Följ alla turerna kring flygplatsen här

Dessutom stod Karlstad Airport för alla kostnader för övernattningar för BMIs personal. I april visade SVT Nyheters Värmlands fortsatta granskning att bara hotellnätterna hade kostat det kommunägda flygplatsbolaget nära en miljon kronor.

I mitten av februari avgick Peter Landmark som VD för Karlstad Airport, och i mars hade det också börjat blåsa kring flygplatschefens användning av betalkort. Karlstad Airports styrelse beställde en extern granskning efter att det upptäckts brister i rutinerna för betalkort.

– När vi gick igenom fakturor och kvitton så upptäckte vi att det fanns en del saker som vi bedömer som mindre lämpligt, som inte bör finnas där. Därför har vi valt i dag, på ett extra styrelsemöte, att tillsätta en särskild utredning som skyndsamt ska se över våra rutiner vad gäller Eurocard, sa Karlstad Airports styrelseordförande Nina Larsson.

En annan person som under året meddelade sin avgång var Forshagas kommunalråd Benny Pedersén.

Den 4 april berättade SVT Nyheter Värmland att Pedersén via sin Facebooksida meddelat sin avgång.

Då hade han polisanmälts av sin tidigare arbetsgivare, Grums kommun, för trolöshet mot huvudman efter att kommunen funnit oklarheter om fakturor från Pederséns tid som enhetschef inom Grums kommun. Det handlade om inköpt till kommunala HVB-hem, som Pedersén ansvarade för, varor som enligt kommunen aldrig användes i verksamheten.

– Vi har inte räknat på vad varorna kan ha kostat. Men det handlar bland annat om en robotgräsklippare, en robotdammsugare och en dator. Datorn har Pedersén lämnat tillbaka och den finns nu hos polisen, sa Grums kommuns personalchef Sven Andersson till SVT.

Polisutredningen pågår fortfarande, och Benny Pedersén ska förhöras under mellandagarna.

Flera olyckor i Värmland under året

En av årets mest spektakulära nyhetshändelser var den när ett veterantåg spårade ur på Karlstads Centralstation och var nära att köra rakt in i Pressbyrån.

Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Zandra Johansson, som arbetar i Pressbyrå-butiken, trodde att en bomb hade exploderat när hela byggnaden började vibrera.

– Jag såg ett stort rökmoln och hur tåget hängde i luften. Det var lite chockartat, sa hon till SVT Nyheter Värmland.

Orsaken till urspårningen var den så kallade mänskliga faktorn.

– Man kan ha missbedömt hur långt tåget var. Tåget körde på stoppet så att vagnen lyftes upp och blev hängande i luften, sa Ola Åkesson som är räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten i Karlstad.

Läs mer: Tågurspårningen som blev en glass

Under året har turerna kring Råda skola i Hagfors varit många, och det finns mängder av artiklar och inslag i arkivet om skolans framtid.

I mitten av november blev det folkomröstning i frågan, en folkomröstning där en överväldigande majoritet av de som röstade ville att skolan skulle vara kvar i sin nuvarande form.

Trots det beslutade kommunfullmäktige ett par veckor senare att gå emot resultatet av folkomröstningen, och besluta att de äldre årskurserna på skolan ska läggas ner. Och det med bara en enda rösts marginal.

Läs mer: Fram och tillbaka om Råda skola

Foto: David Hårseth

Slutet av maj blev en blöt historia i Värmland. Regnovädret på kvällen den 24 maj var något utöver det vanliga, med flera översvämningar som följd. Bland annat fastnade flera bilar i vattenmassorna under viadukterna i Herrhagen och Haga i Karlstad. I vissa fall hade bilar vatten upp till vindrutan.

– Det är omöjligt att ta sig fram. Man ska inte ge sig ut i vattnet, sa Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen.

En annan nyhet som ledde till stor uppmärksamhet i hela landet var den mystiska explosion som inträffade vid Tingvallagymnasiet i Karlstad. Det på eftermiddagen den 2 februari som en kraftig smäll hördes över de centrala delarna av staden.

Läs mer: Ovädret som dränkte Värmland

– Vi satt i fönstret här uppe och jobbade när vi hörde en kraftig smäll. Fönterrutorna skallrade då sprang vi ut och kollade vad som har hänt, berättade en av eleverna på Tingvallagymnasiet som SVT Nyheter Värmland talade med.

Räddningstjänsten sökte igenom Tingvallagymnasiet utan att hitta något, och teorin var att det handlade om någon form av hemmagjord bomb.

– Ingen har skadats och vi har inte hittat några skador på någon fastighet. Det är en oerhörd lättnad att allt har gått bra, sa Ola Åkesson på räddningstjänsten.

Foto: David Hårseth/Dagsmedia

Under natten till den 30 oktober inträffade en olycka med en mycket tragisk utgång. En lägenhet på Romstad i Karlstad eldhärjades och fyra personer, två små barn och deras föräldrar omkom i olyckan.

– Vi har inga konkreta misstankar om brott, men heller ingen konkret anledning till att det börjat brinna och då sätts rubriceringen mordbrand, sa Tommy Lindh, presstalesperson på polisen i Värmland, strax efter branden.

Några veckor senare kunde polisen konstatera att den troliga brandorsaken var ett värmeljus. Det visade sig också att den brandvarnare som fanns i lägenheten saknade batterier.

– Vi hittade ett fäste i taket, där den har suttit. Den är dock inte kvar däre  utan återfinns i lägenheten på ett annat ställe, dock utan batterier, sa brandingenjör Ola Åkesson.

SVT Nyheter Värmland granskar och utreder

Under året har SVT Nyheter Värmland publicerat flera olika serier om vitt skilda ämnen. Ett ämne som engagerade många värmlänningar var frågan om en eventuell storregion, som vi tillsammans med SVT Nyheter Halland och Väst uppmärksammade i en rad inslag och webbartiklar under hösten.

Tillsammans med alla andra lokala SVT-stationer i landet publicerade vi 200 intervjuer med Syriska flyktingar i Sverige. 200 fantastiska, gripande, sorgliga och också glada berättelser om hur det är att lämna allt bakom sig och börja om på nytt i ett främmande land.

Bland annat träffade vi Fatimah Amanh som berättade om sin flykt tillsammans med sin familj. Hur de tog sig till fots över bergen till Turkiet, vidare med båt till Grekland och sedan genom sju europeiska länder innan de nådde Sverige.

När vi träffar henne i början av oktober har hon fått permanent uppehållstillstånd, skaffat sig praktik som barnmorska, och flyttat till Björbysätern, en by väster om Stöllet i norra Värmland, som i ett slag ökade sitt invånarantal från 15 till 25 invånare när Fatimah flyttade dit tillsammans med sin familj och ytterligare en familj från Syrien. Något som Inger Larén, som själv bor i byn och hyrde ut husen till de båda familjerna var lycklig över.

– Det är min dröm att få folk som vill bo här i Björbysätern. Bygden har avfolkats under en längre tid. Nu finns de folk som behöver någonstans att bo och här finns det hus, så jag är så glad att jag hittat de här familjerna som vill bosätta sig här, sa hon till SVT Nyheter Värmland.

Under året granskade vi också skolan och elever i behov av stöd. Under reportageserien, som publicerades under september, hörde massor av föräldrar av sig med berättelser. En av dem var Linnéa från Kristinehamn, vars son hade stora problem i skolan.

När Linnéa ställde krav på skolan hotade kommunen med att anmäla henne till socialtjänsten, enligt Linnéas berättelse. Liknande berättelser kom från flera föräldrar som hörde av sig till oss.

Läs mer: Satsningen på stödet i skolan

– Det är klart att det kan upplevas skrämmande. Det vet jag att det gör för många, det är många som inte vågar driva på och stå upp för sina barn, med rädsla för att man ska bli anmäld hit eller dit, sa Linnéa.

Mot slutet av året publicerade vi, tillsammans med tre andra lokala SVT-stationer, en serie om döden. Om allt från hur svårt det kan vara att stänga ner en död anhörigs konto på sociala medier till nyheten om att antalet obduktioner har halverats.

Läs mer: Satsningen om döden

Vi träffade också Ruth Helene Andersson, som har drabbats av obotlig cancer och inte har så långt kvar att leva. Tillsammans med psykologen Kristina Odén, som arbetar med patienter i livets slutskede, pratade hon om sina tankar om livet och döden i ett gripande reportage.

Ett personporträtt som berörde

Till sist kan vi inte låta bli att tipsa om ett av våra personporträtt. Det handlar om Skrot-Kalle, som har drivit skrothandel i Eda i 60 år. Vi var med inför att han skulle stänga skroten för gott.

– Jag började 1956 – på midsommarafton, det var då jag flyttade hit till Eda, berättade Skrot-Kalle, eller Karl Adolfsson som han egentligen heter.

Men den som trodde att 82-åringen skulle stänga skroten för att gå i pension trodde fel.

Foto: SVT

Istället har han byggt nytt och ska starta upp en reservdelsverksamhet i Charlottenberg.

– Det här är mitt liv. Så länge jag har hälsan och orkar kan jag bara inte sluta. Det är ju det här jag lever för. Jag tycker om att prata, göra affärer och tjäna pengar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.